(advertentie)

Draadloze microfoons straks waardeloos

DEN HAAG - Wie met een draadloze microfoon werkt in het theater, kerk of op school, wordt op kosten gejaagd. Het agentschap Telecom heeft de frequenties van die apparaten verkocht aan telecombedrijven.

De komende jaren gaan de telecombedrijven met de frequenties voor mobiele internet experimenteren. Daardoor kunnen gebruikers van draadloze microfoons te maken krijgen met uitval en storingen. Vanaf 2016 zijn veel microfoons helemaal niet meer te gebruiken.

Het agentschap Telecom laat per brief aan gebruikers van de microfoons weten dat sommige apparaten een update kunnen krijgen voor een nieuwe frequentie. ‘Houd in ieder geval rekening met versnelde afschrijving van de bestaande apparatuur en met de eventuele aanschaf van vervangende apparatuur’.

Pest

Tineke van de Giessen uit Den Hoorn heeft flink de pest in. Amper twee jaar geleden kocht zij voor ruim 600 euro een draadloze zendermicrofoon die ze gebruikt om videoproducties te maken met haar eigen bedrijf. Tineke is een zelfstandige zonder personeel. Zij heeft er bewust voor gekozen om filmpjes te maken voor non-profit organisaties omdat dat het beste bij haar past. De filmpjes maakt ze bewust met weinig middelen. Een camera, een computer om op te monteren en een draadloze microfoon. Best een grote uitgave voor haar omdat ze een bescheiden jaaromzet heeft. ‘Ik ben zo’n twintig uur per week actief met mijn bedrijf. Meer werken lukt op dit moment nog niet omdat mijn kinderen nog jong zijn’.

De brief van het Agentschap Telecom was dan ook een klap in het gezicht. ‘Zo’n zendermicrofoon is niet goedkoop, maar ik heb hem nu eenmaal nodig om goede filmpjes te kunnen maken. Ik ben er dan ook erg zuinig op. Gebruik hem hooguit drie keer in de maand. Daardoor is hij nog in prima staat. Ik hoopte er dan ook nog jaren mee te kunnen doen. En nu wordt mij in een brief ijskoud medegedeeld dat deze eigenlijk van de ene op de andere dag waardeloos is’.

Tinekes microfoon maakt precies gebruik van die frequenties die nu zijn verkocht aan de grote telecombedrijven. De leverancier heeft voor haar uitgezocht of het apparaat is om te bouwen naar een andere frequentie, zodat ze hem gewoon kan blijven gebruiken. Helaas is dit technisch niet mogelijk. ‘In principe mag ik deze zenderset gewoon blijven gebruiken tot en met 1 januari 2016. Maar ik moet er wel rekening mee houden dat hij vanaf nu spontaan kan uitvallen of kan storen. En ik kan moeilijk met onbetrouwbare apparatuur gaan werken. Dat wordt dus een nieuwe kopen’… zucht Tineke. ‘Een dompertje, want daar had ik niet op gerekend’.

Foutje gezien?

Reacties

En de prijs voor het onbenulligste nieuws van vandaag (en gisteren en vorig jaar) gaat wederom naar Omroep West. De prijzenkast barst inmiddels uit haar voegen. Chapeau!

Gek eigenlijk dat de overheid niet aanklopt bij al die flinke jongens die roepen "eigen schu"ld", en bijvooirbeed 10.000 euro even automatisch van hun rekeningetje afschrijft.
Als op tijd bekend is gemaakt dat dit gaat gebeuren is het volgens die zelfde flinke jongens net zo redelijk als het afpakken en voor veel geld versjacheren van frequenties.

Goh wat rot zeg, gaat er nog meer geld rollen! Dat heeft de economie nodig. Niet zeiken mensen, in Afrika gaan kinderen dood omdat ze geen eten en drinken kunnen kopen. Waar hebben we het over. Tel je zegeningen!

In Afrika gaan kinderen dood omdat daar mensen zijn die, ondanks de uitzichtloze omstandigheden, toch kinderen op de wereld zetten. 6 miljard mensen op de wereld is niet genoeg, nee, het moeten er 20 miljard wirden. Dus.

Net als Tineke, hebben wij een Video en DVD Productiebedrijf en in die hoedanigheid gebruiken wij 8 van dit soort microfoons. De staat is 1,5 miljard rijker en wij, net als vele anderen, weer een bedrag armer. Nu zijn het er bij ons 8, maar denk eens aan grote theater gezelschappen of orkesten. De subsidie kraan is al dicht gedraaid en nu moeten ze ook nog eens voor heel veel geld andere apparatuur gaan aanschaffen. Wij hebben al met de Ombudsman contact gezocht, maar deze wist te melden dat de frequenties waarschijnlijk eigendom zijn van de staat en wij deze altijd zonder te betalen hebben mogen gebruiken. En zoals altijd, mag de staat doen wat hij wil zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen.
Het zou fijn zijn, wanneer de staat eens een keer laat zien dat ze een meevaller hebben gehad en een soort van subsidie potje beschikbaar kunnen maken voor mensen zoals Tineke.

Ongeveer vijf jaar geleden werd bekendgemaakt door de overheid dat bepaalde frequenties zouden komen te vervallen. Niets nieuws dus. Een paar jaar geleden hebben we op mijn werk een nieuwe Sennheiser microfoon gekocht die op de nieuwe frequenties werkt.
De vakhandel waar wij onze microfoons kopen had ons toen op de hoogte gebracht van de aanstaande wijzigingen.
Blijkbaar wil de verslaggever door zijn/haar aanpak, de schuld bij de overheid leggen. Totaal eenzijdig en dus zonder inbreng van de Agentschap telecom. Niet wat men zou verwachten van een goed opgeleide journalist(e).

Tineke, als je je vakinformatie gelezen had wist je twee jaar geleden al dat dit eraan zat te komen. Er waren toen ook al microfoons beschikbaar met de nieuwe frequenties.

belachelijk

Niet janken Tineke; het is maar 600 euro en bent pas toe aan vervanging in 2016. Van 8mm naar Beta-max naar VHS naar DVD naar Blu-ray. We hebben het allemaal meegemaakt. De techniek staat voor niemand stil, niets is voor eeuwig.

wat heeft dit met frequenties te maken. Die overigens door niemand geclaimd worden -maar toch gestolen. Je broodwinning dus -en geen hobby. Je bestelen van je inkomsten is een economisch delict

Jammer John, maar de systemen die jij noemt zijn niet relevant voor het probleem. Voor een kleine zelfstandige zijn het kosten die `even` door anderen zonder overleg zijn gemaakt! Een microfoon is altijd bruikbaar geweest op elk opnamemedium en dus niet aan veranderingen onderhevig!

Waar zit de microfoon-aansluiting van jouw Blu-ray speler dan, Hummer?

wat nou "MAAR" 600 euro, jij trekt het misschien zo uit je zak maar een ander niet!!
denk eerst eens na voordat je hier iets belachelijks zegt joh!!

Pas in 2013, en dan nog 'misschien' dat het wat gekraak oplevert. Geen man overboord, gewoon nu alvast gaan sparen voor een vervangende microfoon en dat 'SBS6 Hart van Nederland'-achtige gejank moet eindelijk eens ophouden!