(advertentie)

Aannemers juichen btw-verlaging toe

LEIDEN - Aannemers in de regio zijn blij met de tijdelijke btw-verlaging voor renovaties en verbouwingen van bestaande woningen. Het kabinet voert de maatregel per 1 maart voor de duur van een jaar in om de bouwsector een impuls te geven. Ook in 2011 werd deze maatregel ruim een half jaar ingevoerd.

Huiseigenaren die bijvoorbeeld een dakkapel willen plaatsen of een serre willen laten bouwen, betalen over het arbeidsloon van de verbouwing dan geen 21 procent btw, maar 6 procent. Dat scheelt flink in de portemonnee.

Aannemer Mart Boertje van Smart Idea uit Leiden hoopt nu op meer werk. Toch maakt hij zich ook zorgen. ‘Ik kijk met angst en beven naar het moment dat de regeling weer afloopt. Dat hebben we in oktober 2011 ook meegemaakt. De mensen die klussen hadden, trokken ze naar voren. Op het moment dat de regeling afliep, stond de boel weer stil.’ Boertje pleit dan ook voor een overgangsregeling, zodat de aannemerswereld volgend jaar maart niet van de regen in de drup komt.

Foutje gezien?

Reacties

Met betrekking tot het artikel.
De details van de plannen zijn nog niet uitgewerkt/gepubliceerd (er is nog geen wet en eventuele overgangsregeling).
Het is dan ook nog niet duidelijk of de BTW-verlaging slechts ziet op de arbeidsuren (zoals in 2011) of op zowel arbeidsuren als materialen.

Met betrekking tot de reacties van Frans (1)
Als tijdelijke maatregel slechts op de arbeidsuren ziet, gaat de vlieger niet op.
Als het om zowel arbeidsuren als materialen gaat, zal de ondernemer in kwestie nog wel moeten aantonen dat de materialen die hij doorverkoopt gebruikt worden voor renovatiewerkzaamheden in bestaande woningen. Kan hij dat niet (en dat lijkt mij evident), dan loopt hij bij controle het risico van een naheffing van 15% BTW en een fikse boete.
Verder stelt Frans ten onrechte dat de ZZP-er 42% inkomstenbelasting betaalt, dat is toch echt afhankelijk van zijn (belastbaar) inkomen en geen fixed rate.
De aandeelhouder die zijn winst uit de vennootschap wil halen, dient nog 25%-belasting af te dragen (nadat over de winst al vennootschapsbelasting is afgedragen), der verschillen zijn dan niet zo groot als dat ze in eerste instantie lijken.
Verder staat het ook de ZZP-er vrij om, als dat voor hem beter uitpakt, zijn onderneming in de vorm van een vennootschap te drijven. De flex-BV heeft die rechtsvorm een stuk toegankelijker gemaakt.

DUS AL MET AL, JE WORDT BLIJ GEMAAKT MET EEN DOOIE MUS?

Jaren geleden, toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden, zocht ik een aannemer voor een interne verbouwing. Er zijn er verschillende over de vloer geweest om een offerte op te stellen die uiteindelijk allemaal afhaakten; te kleine klus, te weinig op te verdienen, te veel ander werk, over 6 maanden misschien tijd.....enz. enz....
Uiteindelijk een geweldige "beun" gevonden die sindsdien meerdere (grote) klussen in mijn woning deed. Een super vakman. En ja, zo "zwart" als maar kan!

En nu? Nu staat diezelfde aannemers die hun neus voor mij ophaalden te trappelen om werk en " Oh oh, wat hebben we het zwaar". U mag raden wie ik bel als ik een klus te doen heb!

Zeker een impuls voor de bouw in het algemeen. Er is altijd een club die denkt slim te zijn en de boel ten koste van de rest wil bedotten. De particulierheeft hier direct voordeel van en de vakman kan weer wat makkelijker aan de slag. Nu nog even 200.000 Polen over de grens jagen en alles is weer zoals vroeger.

Natuurlijk zijn die aannemers blij
Lekker slim van dit kabinet maar niet heus.
Maar het zal waarschijnlijk niemand aan het werk helpen
Als aannemer zou ik dan alleen nog maar bouwmaterialen kopen tegen 21% btw die ik vervolgens terugvorder.
Daarna lever ik die materialen aan zelfklussers met 6% BTW met natuurlijk wel 10% extra voor mij er tussen.
Ik 10% voor mijn niks doen, want ik laat die spullen natuurlijk wel direct bezorgen door de bouwmaterialenhandel.
En de klant is 5% goedkoper uit met zijn bouwmaterialen.

Ze hadden gewoon de btw voor aannemers af moeten schaffen.
Met dien verstande dat ze de btw op de bouwmaterialen niet meer terug kunnen vorderen en de uiteindelijke winst dan tot 200.000 met 20% vennootschapsbelasting wordt belast en daarboven met 25% zoals de regeling nu ook is.
Dan is de kans op fraude ook niet meer aanwezig.
In ieder geval in veel mindere mate.

Wat is dit kabinet toch verdomd slecht in rekenen.

Nog als toevoeging;
Zelfstandigen zonder personeel (geen BV) betalen over hun winst inkomstenbelasting.
42%
Dat is dan 21% btw vangen voor de bouwmaterialen welke niet teruggevorderd kan worden en 42% inkomstenbelasting.

Ja hoor,door die 15% verschil heeft iedereen weer werk straks!
Alsof nu iedereen massaal hun huis helemaal laat verbouwen.

Slaap lekker.....