Doodencel 601 wordt museum

Doodencel 601
Doodencel 601
DEN HAAG - De beruchte 'Doodencel 601' in de Scheveningse gevangenis wordt een museum. In de oorlog zaten in deze gevangeniscel veel verzetsstrijders opgesloten voordat ze geëxecuteerd werden op de Waalsdorpervlakte.
Doodencel 601 maakt deel uit van een oud barakkencomplex dat dateert uit 1913. Tot voor kort werd dit deel van de gevangenis nog gebruikt, maar na de Schipholbrand keurde de brandweer de cellen af.
Tijdens de jaarlijkse herdenking aanstaande zaterdag worden de plannen voor het museum bekendgemaakt. De overheid heeft toestemming gegeven en draagt zorg voor de verbouwing. Naast de Doodencel komt een ontvangstruimt voor onder meer scholen.

3 miljoen

De stichting Oranjehotel moet zelf 3 miljoen euro bij elkaar zien te brengen om de plannen te realiseren. De stichting wil bedrijven en instellingen gaan aanschrijven om geld in te zamelen, zo liet de secretaris weten.
De Scheveningse gevangenis kreeg in de Tweede Wereldoorlog de naam Oranjehotel. De Duitsers sloten er Nederlanders op die zich, op wat voor manier ook, tegen de Duitsers verzetten. Naar schatting hebben 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten in het Oranjehotel.
Voor de meeste gevangenen was het verblijf niet langdurig. Ze werden in het meest gunstige geval vrijgelaten, maar vele werden naar Duitsland gestuurd voor dwangarbeid of gëëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Vanuit het oude barakkencomplex werden de ter dood veroordeelden via een poortje aan de Van Alkemadelaan naar de executieplaats geleid. Dat poortje bestaat nog en wordt de entree van het museum.
Foto: stichting Oranjehotel