HWW Zorg laat 3 ton aan zorggeld liggen, bewoners de dupe

DEN HAAG - HWW Zorg in Den Haag heeft tonnen aan zorggeld laten liggen omdat bewoners van verpleeghuizen verkeerd zijn beoordeeld. Hierdoor is de werkdruk onnodig hoog geweest en hebben de bewoners in kwestie niet de zorg gekregen waar ze recht op hadden.
Uit stukken die in handen zijn van Omroep West blijkt dat dergelijke fouten op grote schaal zijn gemaakt. Elf bewoners zijn te laag ingeschaald, hierdoor liepen zij 300.000 euro aan zorg mis. HWW zorg bevestigt dat er fouten zijn gemaakt. De fouten zijn bij verpleegtehuis De Schildershoek ontdekt en de fouten zouden volgens de zorginstelling tijdens de zomer zijn gecorrigeerd. 
Medewerkers van HWW Zorg hebben aan Omroep West uitgelegd dat er openlijk gecommuniceerd is dat er fouten zijn gemaakt met de zorgindicaties van bewoners. De zorg wordt te laag ingeschaald. Bijvoorbeeld, als iemand een ‘zorg zwaarte pakket’ heeft van zes, en lichamelijk gehandicapt is, maar als dit niet is geregistreerd dan krijgt deze bewoner minder geld voor de zorg hij of zij wel nodig heeft. Dat betekent minder handen om het (extra) werk te verlichten.

Verscherpt toezicht

Het rommelt al jaren bij HWW Zorg in Den Haag. Drie zorgcentra stonden onder verscherpt toezicht, zijn voedingsassistentes wegbezuinigd en werknemers van HWW voeren geregeld actie tegen de te hoge werkdruk. 
Medewerkers van HWW Zorg laten weten het er een anti-vakbondsbeleid gevoerd wordt, waardoor vakbondsmensen de verpleeghuizen niet in mogen. HWW Zorg heeft het signalement van een vakbondsmedewerker onder het personeel verspreid en roept het personeel op om de noodknop te gebruiken wanneer iemand van vakbond Abvakabo/FNV een bezoek brengt aan een zorginstelling. HWW Zorg herkent zich niet in deze beschuldiging, maar laat wel weten dat onaangekondigde bezoeken door de vakbond niet worden geaccepteerd.
Zaterdag heeft het personeel van HWW Zorg actie gevoerd om de directie ervan te overtuigen dat de grens is bereikt.