Draadloze microfoons straks waardeloos

Sjaak Bral met microfoon
Sjaak Bral met microfoon
DEN HAAG - Wie met een draadloze microfoon werkt in het theater, kerk of op school, wordt op kosten gejaagd. Het agentschap Telecom heeft de frequenties van die apparaten verkocht aan telecombedrijven.
De komende jaren gaan de telecombedrijven met de frequenties voor mobiele internet experimenteren. Daardoor kunnen gebruikers van draadloze microfoons te maken krijgen met uitval en storingen. Vanaf 2016 zijn veel microfoons helemaal niet meer te gebruiken.
Het agentschap Telecom laat per brief aan gebruikers van de microfoons weten dat sommige apparaten een update kunnen krijgen voor een nieuwe frequentie. ‘Houd in ieder geval rekening met versnelde afschrijving van de bestaande apparatuur en met de eventuele aanschaf van vervangende apparatuur’.
Pest
Tineke van de Giessen uit Den Hoorn heeft flink de pest in. Amper twee jaar geleden kocht zij voor ruim 600 euro een draadloze zendermicrofoon die ze gebruikt om videoproducties te maken met haar eigen bedrijf. Tineke is een zelfstandige zonder personeel. Zij heeft er bewust voor gekozen om filmpjes te maken voor non-profit organisaties omdat dat het beste bij haar past. De filmpjes maakt ze bewust met weinig middelen. Een camera, een computer om op te monteren en een draadloze microfoon. Best een grote uitgave voor haar omdat ze een bescheiden jaaromzet heeft. ‘Ik ben zo’n twintig uur per week actief met mijn bedrijf. Meer werken lukt op dit moment nog niet omdat mijn kinderen nog jong zijn’.
De brief van het Agentschap Telecom was dan ook een klap in het gezicht. ‘Zo’n zendermicrofoon is niet goedkoop, maar ik heb hem nu eenmaal nodig om goede filmpjes te kunnen maken. Ik ben er dan ook erg zuinig op. Gebruik hem hooguit drie keer in de maand. Daardoor is hij nog in prima staat. Ik hoopte er dan ook nog jaren mee te kunnen doen. En nu wordt mij in een brief ijskoud medegedeeld dat deze eigenlijk van de ene op de andere dag waardeloos is’.
Tinekes microfoon maakt precies gebruik van die frequenties die nu zijn verkocht aan de grote telecombedrijven. De leverancier heeft voor haar uitgezocht of het apparaat is om te bouwen naar een andere frequentie, zodat ze hem gewoon kan blijven gebruiken. Helaas is dit technisch niet mogelijk. ‘In principe mag ik deze zenderset gewoon blijven gebruiken tot en met 1 januari 2016. Maar ik moet er wel rekening mee houden dat hij vanaf nu spontaan kan uitvallen of kan storen. En ik kan moeilijk met onbetrouwbare apparatuur gaan werken. Dat wordt dus een nieuwe kopen’… zucht Tineke. ‘Een dompertje, want daar had ik niet op gerekend’.