OM blundert in fraudezaak Haselhoef

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is vrijdag hard onderuit gegaan in de fraudezaak tegen onder anderen islamitisch verzorger Abdullah Haselhoef. Hij gaat samen met zes medeverdachten vrijuit van fraude bij gastouderopvang Family House.
Volgens de rechtbank heeft de aanhouding van Haselhoef en de anderen op onterechte gronden plaatsgevonden, omdat de verdenking was gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de regels.

Fraude met toeslagen

Justitie verdacht Haselhoef en de andere verdachten ervan dat zij fraude pleegden met vergoedingen voor kinderopvang. Zij zouden toeslagen hebben aangevraagd voor het opvangen van kinderen, terwijl de kinderen niet daadwerkelijk werden opgevangen. Het OM vroeg in december 3 jaar celstraf voor de 'nep-imam'.
Haselhoef verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Later bleek dat hij zich ten onrechte uitgaf als imam.
Haselhoef is volgens de rechter onterecht aangehouden en in voorlopige hechtenis gezet. 'De verdachte is daardoor publiekelijk onterecht gestigmatiseerd als fraudeur', zegt de rechter. Overigens wil dit niet zeggen dat Haselhoef is vrijgesproken. De rechter heeft gezegd dat het OM de verdachten onterecht heeft vervolgd en is niet eens toe gekomen aan de vraag of zij wel of niet iets verkeerd hebben gedaan.