'Van der Vlis beloofde vader wapens in te leveren'

Schietdrama ridderhof
Schietdrama ridderhof
ALPHEN AAN DEN RIJN - Tristan van der Vlis had zijn vader beloofd zijn wapens in te leveren zodra hij weer depressieve gevoelens zou krijgen. Vader en zoon legden dit in 2006 vast in een ‘contract’, zegt jurist Orlando Kadir.
De politie tekende dat contract ook, beweert schadeletseljurist Orlando Kadir. Justitie en politie ontkennen dat het briefje is ondertekend door hen of dat zij van het bestaan wisten voordat Tristan 6 mensen doodschoot in april 2011.

Schadevergoeding

Kadir staat 47 nabestaanden en slachtoffers van het schietdrama in Alphen aan den Rijn bij. Hij eist, samen met de Amsterdamse advocaat John Beer, een schadevergoeding van de Staat omdat Van der Vlis ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning kreeg. Uit onderzoek bleek dat hij schizofreen was.

Omdat Kadir en Beer stukken missen waarmee ze de claim wil onderbouwen, diende dinsdag bij de Haagse rechtbank een kort geding over het inzien van een psychisch rapport over Van der Vlis. In zijn pleidooi noemde Beer het ‘contract’ tussen vader en zoon Van der Vlis en de politie.

Justitie ontkent

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het niet om een contract, maar om een briefje dat opgesteld is door vader, moeder en Tristan van der Vlis in 2006. De letterlijke tekst was: 'Als het slecht gaat zeg ik het tegen papa.'