Alle partners stappen uit ambitieus aardwarmte-project

aardwarmte-project-den-haag
aardwarmte-project-den-haag
DEN HAAG - De toekomst van het ambitieuze aardwarmte-project in Den Haag Zuidwest hangt aan een zijden draadje. Alle betrokken partijen willen zich er definitief uit terug trekken. De gemeente Den Haag beraadt zich nu over de vraag hoe het verder moet.
Dat wordt duidelijk uit een brief die wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, duurzaamheid) woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Al een paar maanden geleden werd duidelijk dat het project waarbij woningen worden verwarmd door water van 2000 meter diepte in grote problemen zat. De wethouder was tot voor kort nog in onderhandeling met de deelnemende woningbouwcorporaties en energiebedrijven en hoopte dat dit zou leiden tot goede afspraken, maar dat is niet gelukt.

Woningbouwcorporaties stappen op

De woningbouwcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen zijn nu uit de firma Aardwarmte gestapt. Zij kondigden al eerder aan dat ze er grote moeite mee hebben omdat ze gezien de financiële posities van corporaties in het algemeen niet meer willen deelnemen aan dit soort projecten. Ook konden ze niet garanderen dat de woningen die op aardwarmte zouden worden aangesloten, op tijd zouden worden geleverd. Twee andere partijen – de energiereuzen Eneco en E.On – mochten daarna het bedrijf onder dezelfde naam voort zetten. Daartoe bleken ze echter niet bereid. Zij zijn ook uitgetreden als vennoten.
Dat heeft tot gevolg dat de gemeente Den Haag nu nog de enige deelnemende partner is. Het bedrijf waarmee Den Haag dat doet – Haagse Hitte bv. – is officieel nog de enige vennoot. En zou daardoor, aldus de wethouder, ook opdraaien voor ‘substantiële schulden’. Maar zelfs ook dat bedrijf wil nu uit het project stappen. Volgens de wethouder gaat het Haagse college van burgemeester en wethouder zich nu over de ‘ontstane situatie en toekomstige scenario’s’,  buigen. Omdat het college volgende week over de kwestie gaat praten, kon de gemeente woensdag verder geen toelichting geven over hoe het nu verder moet.

Paradepaardje in Zuidwest

Het project moest een van de paradepaardjes van Den Haag Zuidwest worden. Grondwater van twee kilometer diep wordt omhoog gepompt om woningen te verwarmen. Het werd bij de start drie jaar geleden omschreven als een voor Nederland uniek project, omdat aardwarmte nog nergens op zo’n grote schaal werd toegepast. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende zelfs in juni 2012 de aardwarmtecentrale. De bedoeling was dat er op deze manier uiteindelijk 4000 woningen van warmte werden voorzien.  Hoewel de eerste woningen al lang op deze manier zouden gestookt, is het nog steeds niet operationeel.

Achtervolgd door hindernissen

Fractievoorzitter Ingrid Gyömörei van de Haagse SP herinnert eraan dat het project steeds werd achtervolgd door hindernissen, zo was al snel duidelijk dat het halen van die 4000 woningen heel moeilijk ging worden en waren er problemen met de pomp die het water omhoog haalt. Zij wijst erop dat het wel een belangrijke troef is om van Den Haag een CO2-neutrale stad te maken. ‘Nu moeten we maar veel meer groene daken gaan aanleggen,’ zegt zij.
Tobias Dander van D66 noemt het nog steeds in principe ‘een fantastisch project’ en ‘heel innovatief’. Hij wil nu zo snel mogelijk van het college horen wat de gevolgen zijn van het terugtrekken door de partners. En wat de consequenties zijn voor de ambities op het gebied van duurzaamheid en de financiën.