Speelfilm over schilderij van Piet Mondriaan

Film over Victory Boogie Woogie
Film over Victory Boogie Woogie
DEN HAAG - Er komt een speelfilm over het leven van schilder Piet Mondriaan. Zijn belangrijkste schilderij, Victory Boogie Woogie dat in het Haagse gemeentemuseum hangt, krijgt daarin een belangrijke rol.
De film van regisseur Marleen Gorris gaat ook Mondriaans Victory heten en gaat onder meer over de manier waarop het schilderij destijds voor ruim tachtig miljoen werd aangekocht.
Op basis van historisch materiaal vertelt de film over het leven van de bekende kunstenaar. Marleen Gorris won eerder een Oscar met haar film Antonia.

Omstreden aankoop

Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit kocht Victory Boogie Woogie in 1997 voor 82 miljoen gulden. De aankoop stuitte op protest, veel Nederlanders vonden het een te groot bedrag voor een onvoltooid schilderij. ‘Velen weten de prijs van iets, en de waarde van niets,’ zei toenmalig staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg.
De Stichting is speciaal opgericht om het werk te kunnen kopen. Dat was mogelijk dankzij een gift van 50 miljoen euro door De Nederlandsche Bank. Hiermee wilde de Bank afscheid nemen van de gulden. Het besluit om de euro in te voeren was inmiddels genomen. Het schilderij is hierdoor eigendom van de Staat, die het in langdurig bruikleen aan het Gemeentemuseum heeft gegeven.
Uit het vermogen van het fonds en bijdragen van bedrijfsleven, particuliere fondsen en de Staat hebben de Nederlandse musea later nog meer belangrijke stukken gekocht van onder andere Claude Monet, Rembrandt, Jan Steen en Peter Paul Rubens.
Onderzoek van schilderij
In 2006 is begonnen met een onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het schilderij, onder meer door Italianen. Hieruit bleek dat het schilderij uit vijf of zelfs zes lagen verf bestaat.