Waar komen die vervelende fruitvliegjes vandaan?

REGIO - Iedereen heeft ze al eens van dichtbij meegemaakt en van zich af geslagen: fruitvliegjes. Omroep West hoort van mensen uit de regio dat ze er last van hebben. Maar waar komen ze nou vandaan, de miljoenen vliegjes die zichzelf in je keuken hebben uitgenodigd?
Insectenonderzoeker Herman Helsen van Wageningen UR zegt dat de vliegjes daar zijn, waar voedsel voor ze is. Of er nou een hittegolf is of niet. De aanwezigheid van de vliegjes hangt veel meer af van het voedselaanbod dan van de temperatuur.
Gelokt door de geuren van overrijp fruit of andere etensresten, dringen ze je huis of kantoor binnen. Ze zijn gek op alcoholachtige en zurige geuren. 'Als jij je fruit niet te lang laat liggen en je de groenbak goed schoonmaakt, dan ben je ze ook heel snel weer kwijt’, zegt Helsen.

Vliegjes zijn onschadelijk

Volgens Helsen zijn de vliegjes niet schadelijk voor de gezondheid. ‘Het is niet zo smakelijk, maar het is totaal ongevaarlijk als je per ongeluk een eitje of larve opeet’, legt Helsen uit.
‘Maar voor je directe hygiëne zou ik toch zorgen dat er niet te veel fruitvliegjes in je keuken rondhangen’, voegt hij eraan toe. Omdat de vliegjes overal rondzwerven, en dus ook in de afvalbak, kunnen ze bacteriën overbrengen op ander eten. Daarvoor waarschuwt de semi-overheidsinstelling het Voedingscentrum.

Overlast buiten

Vliegjes kunnen niet alleen binnen, maar ook buiten voor overlast zorgen. Fruittelers en mensen met fruitstruiken in de tuin, hebben er sinds 2012 een vijand bij: de Suzuki-fruitvlieg.
Deze vliegensoort is vorig jaar vanuit het buitenland naar Nederland gekomen legt Helsen uit. Het vervelende aan de Suzuki-fruitvlieg is dat ze hun eitjes niet in rottend fruit, maar in vers fruit leggen. Ze zagen zich door de schil van nog niet geoogst fruit en laten daar hun eitjes achter. Daardoor verrotten deze vruchten sneller en zijn ze niet meer te eten.
Dit jaar is het vervelende broertje van de huis-tuin-en-keuken-fruitvlieg alleen in Zeeland en  Gelderland gevangen. In onze regio zijn ze niet in de vallen gevonden, maar dat betekent volgens Helsen niet dat ze er niet zijn. De universiteit van Wageningen kan maar op een paar plekken de beesten in de gaten houden.

Fruitvlieg is toch nuttig

Ondanks de overlast, hebben fruitvliegjes zeker nut. Zo ruimen ze fruitresten op in de natuur. Ook zijn ze een lekker hapje voor insecten, spinnen en vogels.
En wetenschappers gebruiken vaak fruitvliegjes om erfelijkheid te onderzoeken. Onderzoekers gebruiken ze graag, omdat ze makkelijk en goedkoop te houden zijn. Ook planten ze zich snel voort en leggen ze veel eitjes.
De dieren hebben weinig chromosomen en een aantal duidelijke kenmerken, waardoor veranderingen in hun DNA makkelijk te onderzoeken zijn. 
Omroep West heeft op een rijtje gezet hoe je weer van je fruitvliegjes af kunt komen.