Duin- en Bollenstreek beslist eind september over samenwerking

Archieffoto
Archieffoto
REGIO - Vijf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek nemen op 30 september een besluit over een bestuurlijke samenwerking. Een stuurgroep heeft een plan uitgewerkt dat dinsdag is aangeboden aan de raadsleden van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen.
Deze 'Gemeenschappelijke Regeling' moet een einde maken aan de bestuurlijke 'spaghetti', de positie van de Duin- en Bollenstreek verstevigen en ervoor zorgen dat de streek (toekomstige) complexe vraagstukken aankan.

Fusie afgeschoten

In juni werd een onderzoeksrapport aan de raadsleden aangeboden met daarin twee opties; een fusie of een regionaal samenwerkingsverband.  Een fusie kon niet op veel stemmen rekenen, daarom is alleen de bestuurlijke samenwerkingsvariant uitgewerkt.
De Gemeenschappelijke Regeling moet uiterlijk 31 december 2014 in werking treden. Het algemeen bestuur, dat budgetten en bevoegdheden krijgt, moet gaan bestaan uit raadsleden. En dan bij voorkeur niet uit alle 101 raadsleden, maar een vertegenwoordiging daarvan.  

Katwijk niet

De gemeente Katwijk, ook onderdeel van de Duin- en Bollenstreek, maakt geen deel uit van de Gemeenschappelijke Regeling, maar wil wel op bepaalde vlakken samenwerken.