Vader vermoorde Alan Roos: nabestaanden in gesprek met moordenaars

Herdenking Elsa Tisseur
Herdenking Elsa Tisseur
DEN HAAG - 'Praten is voor ons heel belangrijk', zegt Martin Roos uit Honselersdijk in het AD dinsdagochtend. En daarom gaat de oprichter van stichting Aandacht Doet Spreken volgend jaar met nabestaanden in gesprek met moordenaars, om te laten zien wat de gevolgen zijn van hun daden. Ook hoopt hij zo te voorkomen dat ze de volgende keer weer de fout in gaan.
Roos heeft die gevolgen aan den lijve ondervonden. Zijn zoon Alan en een vriend werden in 2000 doodgeschoten in een parkeergarage in Den Haag. Die moord is nooit opgehelderd.
De bijeenkomsten zouden volgens Roos verplicht moeten worden voor gevangenen. Hij wil met een groep nabestaanden zijn verhaal doen. Ook wil hij dat er beelden getoond worden van lotgenotenbijeenkomsten aan de gevangenen.

Niet nuttig voor elk type dader

Het ministerie van Justitie staat heel positief tegenover het idee van de gesprekken. Een psycholoog maakt in de krant wel een kanttekening. Die zegt dat de bijeenkomsten niet voor elk type dader zullen werken. Bijvoorbeeld als de moord gepleegd is in een psychose.
Ook Roos realiseert zich dat hij nooit tot iedereen door zal kunnen dringen. 'Ik heb al zoveel gesprekken gevoerd, dat ik dat weet.' Toch gelooft hij in zijn idee en hoopt hij een aantal daders te kunnen vertellen wat hun boosheid heeft aangericht.