Wethouder wil mislukt aardwarmteproject Den Haag nieuw leven inpompen

aardwarmte-project-den-haag
aardwarmte-project-den-haag
DEN HAAG - Het project aardwarmte moet een doorstart maken. Het opnieuw leven inblazen van het fiasco levert de grootste kans op dat er toch nog geld mee kan worden verdiend en het is goed voor het milieu, staat in een brief van wethouder Rabin Baldewsingh aan de Haagse gemeenteraad.
Het aardwarmteproject moest een van de paradepaardjes van Den Haag Zuidwest worden. Grondwater van twee kilometer diep wordt omhoog gepompt om woningen te verwarmen. Het werd bij de start drie jaar geleden omschreven als een voor Nederland uniek project, omdat aardwarmte nog nergens op zo’n grote schaal werd toegepast. De bedoeling was dat er op deze manier uiteindelijk 4000 woningen van warmte werden voorzien.
Maar midden vorig jaar werd duidelijk dat het project in een crisis verkeerde. Alle partners met wie de gemeente samenwerkte, zoals woningbouwcorporaties stapten er toen uit. In augustus vorig jaar ging Aardwarmte Den Haag v.o.f. officieel failliet.

Doorgaan meest aantrekkelijke optie

De curatoren hebben in de periode daarna de alternatieven onderzocht en een doorstart is de ‘meest aantrekkelijke optie’, aldus Baldewsingh. Hoe dat in de praktijk moet, wordt nu onderzocht. Waarschijnlijk wordt er een nieuw bedrijf opgericht.
Belangrijk daarbij is dat er voldoende afnemers zijn voor warmte. Uit een overzicht blijkt dat in ieder geval de al 600 aangesloten woningen daartoe worden gerekend. Ook zou de Haeghe Groep op het net worden aangesloten, net als 250 woningen van Staedion. Verder gaan 200 woningen van een projectontwikkelaar over op aardwarmte.

Voormalige Vestia-woningen aangesloten

De hoop is ook dat 750 woningen van de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij Zuid West warmte krijgen uit de grond. Deze WOM is de reddingsconstructie van de gemeente om de verbetering van Den Haag Zuidwest door te zetten na de ondergang van Vestia.
De curator wil ook corporatie Haag Wonen ‘met zware drukmiddelen’ gaan dwingen om woningen aan te sluiten op het net. Deze corporatie stapte vlak voor het faillissement uit het project, maar volgens de curatoren is Haag Wonen verplichtingen aangegaan.