West Safari: Verse eieren, klompen en Klein Giethoorn in Hazerswoude

HAZERSWOUDE-DORP - Onze zoektocht naar de meest bekende inwoner van Hazerswoude strandt bij het clubhuis van tafeltennisvereniging Avanti. Niet alleen omdat de deuren zijn gesloten, maar vooral ook omdat de postbode ons weet te vertellen dat veelvoudig Nederlands kampioen Bettine Vriesekoop naar China is verhuisd.
Gelukkig kan de postbode ons ook vertellen waar Tom Okker woont. Maar ook daar krijgen we nul op rekest. Volgens zijn vrouw, die ziek thuis zit, is de 70–jarige oud-tennisser niet het type om achter de geraniums te zitten. Maar wat dan te doen in Hazerswoude? Klein Giethoorn, wordt ons ingefluisterd.
Klein Giethoorn? Klinkt goed, maar nog nooit van gehoord. Het ligt iets buiten Hazerswoude-Dorp, langs het water. En inderdaad, het lijkt op het Overijsselse Giethoorn, ook wel het ‘Hollandse Venetië’ genoemd. Langs de oever liggen bootjes. Handig, want sommige woningen zijn hier alleen te bereiken… met de boot! Maar dat is voor een volgende keer.

Eieren

Terug naar het dorp, waar we kennismaken met Anja Vreeswijk. Ze houdt haar eigen kippen. Op een gemiddelde dag leggen ze drie eieren. Voor de eierenverkoop van de supermarkt misschien niet leuk, maar wel beduidend lekkerder.
Eenmaal aan de praat komen we tot de ontdekking dat Anja, samen met haar man, een eigen bedrijfje heeft. Elke vrijdag verkopen ze souvenirs op de markt van Alkmaar. Waar moeten we dan aan denken? Delfts blauw, tegeltjes, spaarpotten en... klompen.

Klompen

Op het eerste gehoor klinkt dat oubollig. Maar in dit geval gaat het ook om zelfgemaakte klompen. Haar schoonvader (78) maakt ze nog steeds en haar man dus ook. Voordat we er erg in hebben staan we in de werkplaats van één der laatste klompenmakers.
De klompen worden gemaakt van wilgen. Omdat haar man niet thuis is, laat Anja zien hoe haar man te werk gaat. Zelf begint ze er niet aan. Het is zwaar werk. En aangezien ze alleen een dochter hebben, lijkt hier een einde te komen aan een oud-Hollandse traditie.

Beste verhalen

Verslaggevers van de West Safari gaan iedere dag op zoek naar de beste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week zijn verslaggevers Curt Fortin en Rob Vlastuin in Oegstgeest en Hazerswoude.
Heb je ook een leuk onderwerp voor de West Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.