College Zoetermeer wil geen islamitische basisschool

Scholier met pen, papier, boeken en telefoon
Scholier met pen, papier, boeken en telefoon
ZOETERMEER - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er geen islamitische basisschool in Zoetermeer. Het college heeft de gemeenteraad geadviseerd niet in te gaan op het verzoek van de Islamitische Stichting Nederland voor Onderwijs en Opvoeding.
Deze stichting wil op 1 augustus 2015 starten met onderwijs op islamitische grondslag. Het college benadrukt dat in principe iedere school die kwalitatief goed onderwijs verzorgt welkom is in Zoetermeer, maar is van mening dat er te weinig animo is voor zo'n basisschool.
Volgens de wettelijke norm moet de school binnen vijf jaar 317 leerlingen hebben en dit aantal gedurende vijftien jaar vasthouden. Het college denkt niet dat de nieuwe school dat gaat halen.

Appels met peren vergelijken

De stichting heeft de leerlingenprognose voor Zoetermeer gebaseerd op de cijfers van een basisschool in Dordrecht. Het college vindt dat appels met peren vergelijken omdat in Dordrecht veel meer niet-westerse allochtonen van Turkse en Marokkaanse afkomst wonen. In Zoetermeer is de grootste groep niet-westerse allochtonen afkomstig uit Suriname.
Ook komt 27 procent van de leerlingen van de islamitische basisschool in Dordrecht uit randgemeenten. Dat zal in Zoetermeer niet gebeuren omdat in een groot deel van de omliggende gemeenten al islamitsch onderwijs is, aldus het college.

Besluit voor 1 augustus

Het bestuur van de stichting is op de hoogte gebracht van het advies. De gemeenteraad moet voor 1 augustus een besluit nemen.