Voorburgse verdachte van genocide mag uitgeleverd worden aan Rwanda

DEN HAAG - Voorburger Jean-Claude I. mag worden uitgeleverd aan Rwanda, waar hij zal worden berecht voor genocide, ook wel volkerenmoord, op Tutsi's in 1994. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.
In het Centraal-Afrikaanse land werden in 1994 ongeveer 800.000 mensen vermoord tussen twee verschillende bevolkingsgroepen, de Hutu's en de Tutsi's. Die massamoord was een uitbarsting van jarenlange spanningen tussen de bevolkingsgroepen.
Jean-Claude I. zou in Rwanda, zijn thuisland, leiding hebben gegeven aan een groep die Tutsi's uit hun huizen haalde en vermoordde. Hun huizen werden in brand gestoken. Een aantal slachtoffers werd levend begraven. Ook werden in de hoofdstad Kigali op een hogeschool duizenden mensen gedood.

Geen hoger beroep

Vorig jaar juli werd de man opgepakt. Nu is, met de uitspraak van de hoogste rechter, de weg vrij om de verdachte uit te leveren aan Rwanda. Omdat de hoogste rechter uitspraak heeft gedaan, kan I. niet meer in hoger beroep. Het is de eerste keer dat de Hoge Raad zich uitspreekt over de uitlevering van een Rwandese verdachte van genocide.
Ook andere landen hebben verdachten van genocide aan Rwanda uitgeleverd. Onder andere Noorwegen, Zweden, Denemarken hebben verdachten van genocide aan Rwanda uitgeleverd.