Voeren van meeuwen in Katwijk verboden

Meeuw
Meeuw
KATWIJK - Meeuwen voeren mag binnenkort niet meer in Katwijk. De gemeente voert op 18 juli een voerverbod in op het strand en in de bebouwde kom.
'Sinds 2013 wordt in Katwijk actief de meeuwenoverlast tegengegaan. Eten en etensresten hebben de grootste aantrekkingskracht op meeuwen. Door dit voerverbod in te stellen willen we de overlast weer een stuk terugbrengen', aldus wethouder Jacco Knape.
Katwijk heeft onder meer roofvogels ingezet om de meeuwen te verjagen en de eieren ondergedompeld in olie. Maar de gemeente wil ook het voeren van meeuwen aanpakken.

Geluidsoverlast en aanvallen

De vogels komen massaal af op uitgestrooid voedsel. Dat veroorzaakt geluidsoverlast en agressief gedrag. Meeuwen voeren aanvallen uit om eten af te pakken van mensen. Jonge meeuwen nemen dit gedrag weer over. De politie gaat overigens alleen optreden als er gericht meeuwen worden gevoerd.
Ook Leiden en Den Haag zijn al een tijdje geleden de strijd aangegaan met meeuwen. Zo worden gele vuilniszakken uitgedeeld en is in de Haagse Schilderswijk een campagne gestart tegen het strooien met etensresten en oud brood.