4,5 jaar cel voor doden Anneke van der Stap

RIJSWIJK - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag Ronald P. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor doodslag op de Rijswijkse Anneke van der Stap. Volgens het hof heeft P. haar om het leven gebracht, terwijl de rechtbank hem eerder nog vrijsprak.
De studente werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk. De rechtbank vond eerder dat er te weinig bewijs was om P. te veroordelen. Maar daar is het hof het niet mee eens. Die veroordeelt hem voor doodslag. Er is volgens het gerechtshof alleen te weinig bewijs voor voorbedachte rade en dus moord.
P. zit al een straf uit van 15,5 jaar voor de moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten, de zogenoemde Puttense moordzaak. Daarom kan het hof dinsdag in de zaak-Van der Stap geen hogere straf opleggen.

Verdachte biecht moord op

Twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaarden dat de veroordeelde de moord op Anneke van der Stap heeft opgebiecht. In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof deze getuigen betrouwbaar. Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente. Hij had onder meer een usb-stick, een externe harde schijf en haar bankpas in handen.
Ten overstaan van rechters heeft P. de moord op Anneke van der Stap altijd ontkend, net zoals hij de moord op Christel Ambrosius ontkende. Hij heeft de kaken op elkaar gehouden, ook als het Openbaar Ministerie belastend bewijs voorhield.