17-jarige Hagenaar naar EK goochelen

DEN HAAG - De 17-jarige Hagenaar Niek Takens gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Goochelen. De wedstrijd vindt eind september in Frankrijk plaats en Niek is daar de jongste deelnemer.
Eerder dit jaar won de Hagenaar het NK goochelen. Hij wordt gezien als één van de grootste talenten van het land en zit nog maar in 5 havo.

Pure magie

Niek oefent zijn kunsten allemaal boven op zijn zolderkamer. ‘Mijn specialiteit is manipulatie, want ik ben heel vlug met mijn vingers. Ik laat ballen verdwijnen en weer verschijnen’, vertelt hij terwijl hij een bal weg tovert.

Hans Klok

Als 7-jarig jongetje raakte Niek 'verliefd' op goochelen. 'Met mijn moeder was ik in Duinrell bij een optreden van illusionist Hans Klok. Toen ik hem zag goochelen, wilde ik dat ook.' Niek werd gecoacht door oud-wereldkampioen Ger Copper. Hij leerde hem de kneepjes van het manipuleren, één van de moeilijkste categorieën in de goochelwereld.
In 2012 werd Niek Nederlands Kampioen 'toneel goochelen' bij de junioren. Een jaar later won hij de prijs voor beste manipulatie-act op het NK en kwalificeerde hij zich voor het EK van 2014.

Oefenen na school

‘Ik kom uit school, trek mijn pak aan en oefen ik een paar uurtjes’ vertelt de 5 havo leerling van het Segbroek College in Den Haag.
Het EK goochelen wordt op 24 september gehouden. Niek is daar de jongste deelnemer in zijn categorie. ‘Ik ben trots dat ik Nederland mag vertegenwoordigen. Later wil ik een grootste goochelaar worden en de wereld veroveren.'