Meest gewilde whiskycollectie ter wereld naar Sassenheim

SASSENHEIM - Het kostte miljoenen euro's, maar de belangrijkste en oudste verzameling Schotse single malt whisky ter wereld komt naar Sassenheim. Whisky-kenner en investeerder Michel Kappen wist de collectie van 3000 flessen na jaren onderhandelen te kopen van de 83-jarige Italiaan Valentino Zagatti.
'Dit is zo groot en zo mooi', zegt Michel Kappen. 'De hele wereld wilde deze collectie hebben en er was serieuze belangstelling uit China. Maar we hebben de hele wereld de loef afgestoken want de flessen gaan naar Sassenheim.'
Aan de Industrieweg in Sassenheim verhandelt het bedrijf Scotch Whisky International de betere single malt whisky's uit Schotland. 'Het is de bedoeling dat we gaan verbouwen en dat er ergens volgend jaar ook een whiskymuseum komt', zegt Kappen. 'De collectie uit Italië komt daar dan de komende tien jaar te staan.'

Blinde verzamelaar

Het duurde lang voordat de overname van de collectie lukte, omdat de blinde verzamelaar Valentino Zagatti erg emotioneel was en geen afscheid kon nemen van de flessen die hij al 50 jaar verzamelt. Zagatti is sinds zijn twaalfde blind. Desondanks weet hij de mooiste flessen whisky van over de hele wereld naar zich toe te halen.

Rijtjeshuis

De verzameling bestaat uit 3013 flessen Schotse single malt whisky. Zagatti woont in een relatief klein rijtjeshuis in een buitenwijk in Italië met zijn vrouw. Alle flessen zijn dicht en uitgestald als een soort van behang aan de muur.

Documentaire

In de Nederlandse documentaire 'Nederland Whiskyland' die zaterdag 20 september in première gaat op het filmfestival 'Film By The Sea' te Vlissingen is te zien hoe het Michel Kappen lukt om de collectie te kopen. Op www.nederlandwhiskyland.nl staat wanneer en waar de film te zien is.