Staatssecretaris Van Rijn: 1 miljoen voor museum Oranjehotel in Scheveningen

Scheveningse gevangenis 'Oranjehotel'
Scheveningse gevangenis 'Oranjehotel'
DEN HAAG - De kans dat verzetsgevangenis Oranjehotel in Scheveningen een openbaar museum wordt, is een stuk groter geworden. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg draagt - onder voorwaarden - 1 miljoen euro bij.
Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) maakte het nieuws zaterdag bekend tijdens de jaarlijkse herdenking, nu nog de enige dag in het jaar waarop de gevangenis te bezichtigen is. In zijn toespraak noemde hij het een 'morele verplichting' om de verzetsstrijders te herdenken. 'Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben', aldus Van Rijn.

Vertrouwen in realiseren museum

Dineke Mulock Houwer, voorzitter van de Stichting Oranjehotel, is erg blij met de nieuwe toezegging. 'Dit geeft ons het vertrouwen dat het herinneringscentrum Oranjehotel gerealiseerd moet kunnen worden. Dit zeg ik ondanks het feit dat we nu nog een gat van 1,5 miljoen euro hebben en dat we daarvoor nog steeds verder moeten met het realiseren van de financiering.'
Het Oranjehotel ligt binnen de muren van de huidige Scheveningse gevangenis, dus is het oude cellencomplex niet zomaar te bezoeken. Stichting Oranjehotel wil de 'beveiligingsring' omleggen, zodat het verzetsdeel wel voor het publiek toegankelijk wordt. Met die verbouwing is zo'n 3 miljoen euro gemoeid. De gemeente Den Haag had eerder al minimaal 500.000 euro toegezegd.

Verzetsstrijders

Het cellencomplex kreeg de bijnaam Oranjehotel, omdat er in de Tweede Wereldoorlog honderden Nederlandse verzetsstrijders gevangenzaten. In 2015 moet de beslissing vallen of de gedenkplaats inderdaad een openbaar museum wordt.