Staatssecretaris Van Rijn wil weten of gemeenten klaar zijn voor de nieuwe zorg

RIJNSBURG - Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft maandagmorgen in Rijnsburg de aftrap gegeven voor een reeks van bijeenkomsten over de nieuwe wmo en de Jeugdzorg. De komende drie weken wil Van Rijn van 400 zorgwethouders horen hoe het in hun gemeente staat met hun plannen.
Vanaf 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg. De gemeenten mogen zelf weten hoe zij de nieuwe wmo en jeugdzorg invullen. Vaak werken zij samen met buurgemeenten. Van Rijn trekt de komende drie weken in vijftien sessies het land in. 'Ik ga bij de regio’s op bezoek om elkaar te informeren, ervaringen te delen en te inspireren. En daar waar problemen zijn die te bespreken en op te lossen', zegt Van Rijn.
Bij de eerste bijeenkomst in Rijnsburg gaven de zorgwethouders van drie gemeenten (Westland, Lisse en Bodegraven-Reeuwijk) een presentatie over hun initiatieven. Lisse draait bijvoorbeeld al sinds maart dit jaar mee als een van de zes proeftuinen met een Jeugd- en Gezinsteam. Volgens wethouder Adri de Roon ligt de invoering op schema maar moet pas na 1 januari duidelijk worden hoe de omslag gaat uitpakken.

Flinke bezuiniging

Een grote zorgaanbieder in Zuid-Holland-Noord in Cardea. Bestuurder Gerrit-Jan Hoogeland maakt zich zorgen, omdat de overheid te veel veranderingen op één datum wil doorvoeren. Bovendien gaat dit gepaard met een flinke bezuiniging. 'In Denemarken hebben ze dit model al maar daar werden de bezuinigingen pas later doorgevoerd', aldus Hoogeland.