3,5 jaar cel voor Haagse advocate die cliënten voor miljoenen euro's oplichtte

DEN HAAG - Advocate Monique S. is veroordeeld tot 3,5 jaar cel, onder meer voor het oplichten van zes bedrijven tussen 2008 en juni 2012. De rechtbank in Den Haag legde haar deze straf maandag op.
S., die kantoor hield in Den Haag, liet cliënten grote bedragen overmaken door valse gerechtelijke stukken op te stellen, onder meer van de Raad van State. Daarin werd de cliënten verzocht geld in een depot te storten. Dat geld gebruikte ze onder meer om een zeiljacht te kopen voor haar man. Ook drukte ze voor ruim 130.000 euro aan sieraden van een juwelier uit Krimpen aan den IJssel achterover.
Volgens S. deed ze dat in opdracht van haar man, het inmiddels overleden Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal. Hij zou haar hebben gedwongen om cliënten miljoenen euro’s afhandig te maken. Ze bezweek naar eigen zeggen onder jarenlange mishandeling, bedreiging en afpersing van haar man.

Eigen gewin

De rechters zijn van mening dat de mishandeling geen invloed heeft gehad op het het plegen van de misdrijven waarvoor ze is veroordeeld. S. pleegde ze voor eigen gewin, meent de rechtbank. 'Ze heeft het verkregen geld aangewend voor privéaankopen. Ze heeft verder op geen enkel moment spijt getoond of excuses gemaakt.'
Van Hal was wel vaak op het kantoor van S.. Op basis van verklaringen van het kantoorpersoneel is het volgens de rechters echter niet aannemelijk geworden dat hij zich inhoudelijk met de zaken bemoeide. Ook uit e-mails van de verdachte blijkt dat de veroordeelde advocate zelf de opdrachten verstrekte om geld naar haar over te maken.

Zelfmoord

Van Hal pleegde een maand nadat de zaak aan het licht kwam zelfmoord. Zijn lichaam werd gevonden in een bos bij Zeist. Begin juni had hij zijn ontslag ingediend als lid van Provinciale Staten in Utrecht.