Glazen dak moet Haagse Markt nog aangenamer maken

DEN HAAG - Een glazen dak moet ervoor zorgen dat het straks nog aangenamer boodschappen doen wordt op de Haagse Markt.
De speciaal daarvoor opgerichte Stichting Haagse Markt heeft de benodigde 3,4 miljoen euro binnen, zegt voorzitter Jan Schrier.
Aanvankelijk was het idee dat ook de gemeente Den Haag financieel zou moeten bijspringen. Maar dat is nu niet meer nodig, omdat het dak op de nieuwe containers kan worden geplaatst. Het wachten is daarom alleen nog op een ‘ja’ van alle ondernemers en de welstandscommissie.

Liever zonwering

Schrier erkent dat sommige kooplieden liever een zonwering willen aan hun nieuwe container in plaats van een compleet glazen dak over alle looppaden. Maar volgens hem zijn zonweringen verre van ideaal. Die zouden lijden onder weer en wind en bovendien zijn die in de winter ook niet handig: ze zijn niet bestand tegen sneeuw.
De voorzitter zegt dat het karakter van de grootste warenmarkt van Europa niet verloren gaat door de glazen overkapping. Het geheel wordt over de looppaden geplaatst, maar blijft aan de zijkant open, zodat er nog wel frisse lucht naar binnen kan en ook een klein spettertje water.

Niet dicht voor nieuwe verbouwing

Ook hoeft de markt niet opnieuw helemaal dicht voor een nieuwe verbouwing, zegt Schrier. De constructie wordt zo gebouwd dat hij makkelijk kan worden geplaatst.
Een ander voordeel is dat de markt in de toekomst misschien wat vaker open kan. 'Bovendien: als het stormt of vriest, voegt dit echt iets toe. Je doet er de consument echt een groot plezier mee.'