Reddingsplan buurtbewoners voor landgoed Ockenburgh krijgt serieuze kans

DEN HAAG - Het reddingsplan van buurtbewoners voor het Haagse landgoed Ockenburgh krijgt een serieuze kans. Wethouder Joris Wijsmuller gaat met hen in gesprek om de haalbaarheid van hun ideeën te onderzoeken.
Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag bekendgemaakt. Een selectieprocedure waarbij commerciële partijen werden uitgenodigd om met voorstellen voor Ockenburgh te komen, is mislukt. De inzendingen hebben niet geleid tot een winnend plan.
Via een zogenoemde tender ging de gemeente Den Haag de afgelopen periode op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed een nieuwe permanente bestemming wilden geven. Een van de belangrijkste eisen was dat het monumentale landhuis Ockenburgh voor publiek toegankelijk zou worden. De tender betrof behalve het landhuis, ook de dienstwoning en het chalet.

Commerciële plannen niet haalbaar

Van de zes ontvangen plannen voldeed één aan de minimale vereisten. De overige vijf vielen af. Maar ook het resterende plan bood bij nadere bestudering teveel onzekerheid om tot daadwerkelijke uitvoering over te gaan, aldus de gemeente.
Daarom krijgt nu Plan B van de buurtbewoners een kans. Zij willen het zwaar vervallen Haagse landgoed voor 1 euro van de gemeente kopen. Na een volledige historisch verantwoorde restauratie moet het landhuis een compact hotel worden.

Ruimte voor scouts

In de andere gebouwen komt onder meer ruimte voor scouts. De bedoeling is verder dat er veel evenementen worden gehouden en dat er een pluktuin wordt aangelegd.
De buurtbewoners hebben hiervoor al een stichting opgericht en werken hierin samen met een architect, fondsenwerver en scoutingvereniging. 'Het wordt een kleinschalig, laagdrempelig en economisch haalbaar plan om het Rijksmonument te beschermen en een nieuw leven te gunnen. Het is ideologisch, maar het is doorgerekend door deskundigen en haalbaar', aldus initiatiefnemer Petra Brekelmans.

'We gaan hard ons best doen'

Zij is heel blij met het besluit van de gemeente om Plan B een serieuze kans te geven. 'We gaan heel hard ons best doen om dit voor elkaar te boksen. We staan met een groot aantal zeer gemotiveerde mensen in de startblokken om er echt iets moois van te maken.'
De gemeente is op dit moment zelf bezig met een grondige renovatie van de infrastructuur in Ockenburgh. Hiervoor heeft de gemeente 1,6 miljoen euro gereserveerd. De oprijlaan krijgt weer een historische allure. Zo komen er klassieke verlichtingsmasten langs de oprijlaan. De wandel- en fietspaden worden opgeknapt en vernieuwd.