Hagenaar Koen van Swam is eerste Nederlandse 'zeeboer' die zeewier verbouwt

DEN HAAG - De eerste 'zeeboer' van Nederland komt uit Den Haag. Koen van Swam is voor de kust van Texel gestart met het telen van zeewier op zijn 'zeeboerderij'. 'Nu zijn de plantjes nog 1,5 centimeter groot, maar ze kunnen wel 1,5 meter groot worden!'

Het zeewier dat hij gaat telen is niet het wier dat in de zomer tussen je tenen kriebelt als je in de zee loopt. 'Dat is de zogenoemde zeesla. Wij gaan twee andere soort verbouwen, het vingerwier en het suikerwier.'

Het groene plantje is in Azië razend populair om te eten. 'Zeewier kent iedereen van de sushi, maar ook in vla, tandpasta en chocolademelk is zeewier verwerkt.' Het zeewier van Koen zal dan ook niet naar Azië gaan, maar is voor de lokale markt.

'Geen duikpak aan om zeewier te oogsten'

'De zeeboerderij is natuurlijk geen echte boerderij onder water', legt de 26-jarige boer lachend uit. En het oogsten gebeurt ook niet met tractoren. 'Ik hoef ook m'n duikerspak niet aan om te oogsten. Met een schip wordt het zeewier uit het water getild!'

Deel dit artikel: