Haagse kinderen ruimen kerstbomen en vuurwerkafval op: 'Als er geen lontje aanzit mag ik het pakken'

DEN HAAG - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, helpen kinderen mee om kerstbomen en vuurwerkresten op te ruimen. Wethouder Tom de Bruijn gaf vrijdag het startsein voor de actie 'Opgeruimd straat netjes'. Met het opruimen kunnen kinderen sparen voor speelgoed en leuke uitjes.
Tot en met 4 januari kunnen kinderen van 8 tot 14 jaar kerstbomen en vuurwerkresten brengen naar 1 van de 17 inleverpunten in Den Haag. 'We organiseren deze actie omdat het hartstikke leuk is om, nadat je samen kerst hebt gevierd met mooi versierde bomen, alles ook met z'n allen op te ruimen', aldus wethouder Tom de Bruijn.
In ruil voor de ingeleverde kerstbomen of zakken met vuurwerkresten krijgen de jongeren 'crownies' die ze kunnen inwisselen voor beloningen. Ze kunnen onder meer sparen voor snowboarden, surfles, paardrijles en kaarten voor een wedstrijd van ADO Den Haag. De actie wordt dit jaar voor de 13de keer georganiseerd.

37 kerstbomen

In de Haagse wijk Leidschenveen heeft een groepje kinderen vrijdag al 37 kerstbomen verzameld. 'We zijn meteen na kerst begonnen', vertelt een meisje met een kerstboom achter haar fiets. 'De meeste mensen leggen hun bomen op straat en dan nemen we ze mee'. Vuurwerkresten worden in een bolderkar gestopt: 'Als er geen lontje meer aan zit mogen we het vuurwerk gewoon pakken.'
Kijk voor meer informatie en alle inleverpunten op www.opgeruimdstraatnetjes.nl.