Wieteke van Dort wil dat Unbroken van Angelina Jolie ook in Japan te zien is

Angelina Jolie en Wieteke van Dort
Angelina Jolie en Wieteke van Dort
DEN HAAG - Actrice en zangeres Wieteke van Dort heeft de petitie ondertekend die oproept Unbroken, de nieuwste film van Angelina Jolie, toch in de Japanse bioscopen te vertonen. Een groep Japanse nationalisten wil namelijk een verbod omdat in de film vrij expliciete martelingen door Japanners in oorlogskampen te zien zijn. Dat geeft volgens de nationalisten een verkeerd beeld van de werkelijkheid en zou racistisch zijn.
De Haagse Van Dort - onder meer bekend door het Nederlands-Indische typetje Tante Lien - is niet de enige bekende Nederlander die de petitie steunt. Ook schrijver Adriaan van Dis en Doe Maar-oprichter Ernst Jansz hebben de petitie ondertekend. Veel ondertekenaars zijn net als Van Dort van Nederlands-Indische komaf en hebben familie die door de Japanners heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog.
De petitie is een initiatief van The Indo Project, een Amerikaanse organisatie die de herinnering aan het Indische verleden wil behouden.
Olympisch atleet in Japans krijgsgevangenkamp
De film Unbroken vertelt het verhaal van olympisch atleet Louis Zamperini die door een vliegtuigcrash boven de Stille Oceaan in een Japans krijgsgevangenkamp terecht komt. Unbroken is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.
Het is de bedoeling dat de petitie, die is opgesteld als een open brief aan regisseur Angelina Jolie, in de loop van de maand aan de Japanse ambassadeur in Washington wordt aangeboden.