Van Aartsen: geen verband tussen tv-uitzending en aanhouding Sealiti

DEN HAAG - Er is 'geen enkel verband' tussen de aanhouding van Moustafa Sealiti op 21 december en de uitzending van een tv-item over politiegeweld tegen de Hagenaar, een dag eerder. Dat antwoordt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op vragen van de Haagse Stadspartij en GroenLinks.
Sealiti werd in 2011 door een motoragent aanghouden na een botsing in de Schilderswijk. Volgens de Hagenaar werd hij later door de agent mishandeld in politiebureau De Heemstraat. Daarbij brak hij zijn hand.
Op beveiligingsbeelden is te zien dat Sealiti en de agent samen binnenkwamen, maar niet dat hij mishandeld wordt. Wel is in latere beelden te zien dat hij last van zijn hand heeft. Sealiti is sinds het incident 100 procent afgekeurd. Ondanks veel media-aandacht is nooit helemaal duidelijk geworden wat er precies is gebeurd in het politiebureau in de Schilderswijk. In een reportage van de NTR, getiteld 'Blauw en Bont', werd de zaak opnieuw uitgebreid behandeld.

Sealiti: 'wraakactie van de politie'

De ochtend na de uitzending werd de Hagenaar opnieuw aangehouden, waarbij agenten volgens Sealiti opnieuw te hard optraden. Hij beschouwt de aanhouding als een 'wraakactie' van de politie, maar de politie stelt dat de Hagenaar werd aangehouden omdat zijn auto onverzekerd was.
Volgens burgemeester Van Aartsen trok de auto van Sealiti de aandacht vanwege schade aan de achterzijde van het voertuig. Bij raadpleging van politiesystemen bleek dat de auto niet verzekerd was en dat er nog boetes openstonden. Sealiti zegt dat zijn auto wel degelijk verzekerd is. Toen de agenten de auto staande wilden houden gedroeg de Hagenaar zich 'verbaal agressief en toonde zich niet voor rede vatbaar', aldus Van Aartsen.  

Aanhouding

Na 'diverse waarschuwingen' besloten de agenten om Sealiti aan te houden. 'Omdat de heer Sealiti daaraan niet meewerkte, was het noodzakelijk hem onder controle te brengen en te boeien.'  Volgens de burgemeester werden de betrokken agenten pas op het politiebureau duidelijk dat Sealiti een dag eerder te zien was in een tv-uitzending.
Het politieoptreden bij het incident in 2011 noemt Van Aartsen 'fors', maar volgens de burgemeester is er geen sprake van 'disproportioneel optreden'. Van het incident zijn inmiddels flink wat camerabeelden uitgelekt. Daarop is onder meer te zien dat de motoragent Sealiti hardhandig meesleurt.

20 seconden

Volgens Sealiti ontbreken er in de beelden 20 cruciale seconden, waarin hij zou zijn mishandeld door de politie. De Haagse Stadspartij en GroenLinks vroegen aan het college of die beelden beschikbaar gesteld konden worden, maar volgens Van Aartsen zijn er helemaal geen beelden.
Op het traject tussen de entree van het bureau en de binnenplaats hangen geen camera's. 'Dit verklaart de ontbrekende 20 seconden waarvan ten onrechte wordt verondersteld dat de beelden zijn achtergehouden.'