Langer wachten op een goedkoop huurhuis door toegenomen aantal vluchtelingen

DEN HAAG - Het vinden van een goedkope huurwoning wordt steeds lastiger, omdat gemeenten dit jaar meer dan ooit worstelen met de huisvesting van asielzoekers. Ruim een kwart van de gemeenten voorziet problemen met dat onderbrengen van asielzoekers. En dat heeft grote gevolgen voor de huurwoningmarkt.

Door Brian van der Bol

Er komen meer vluchtelingen naar Nederland en omdat er oorlog in hun land is, mogen ze vaker (voorlopig) blijven. Gevolg is dat de wachttijd voor 'gewone burgers' om aan een sociale huurwoning te komen, oploopt. Dat zeggen de gemeenten in antwoord op vragen van de regionale omroepen, waaronder Omroep West, en de NOS. Voor het onderzoek zijn alle 393 gemeenten benaderd, 326 deden mee.
Elke gemeente is verplicht  naar verhouding van het aantal inwoners een aantal ‘statushouders’ - asielzoekers met een verblijfsvergunning -  te huisvesten. Vorig jaar kwamen er 25.000 asielzoekers naar Nederland, 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Om de groeiende groep te huisvesten is de ‘taakstelling’ voor gemeenten voor 2015 verdubbeld. De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Velen van hen mogen op humanitaire gronden (voorlopig) blijven en moeten vanuit een asielzoekerscentrum (AZC) in gewone woningen geplaatst worden.

Gemeenten worstelen al langer met het huisvesten van asielzoekers

Het vinden van een woning was al niet eenvoudig: uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijkt dat op 1 januari de gemeenten duizenden woningen tekortkwamen. Gevolg is dat er eind vorig jaar ruim 11.000 statushouders in AZC’s  op de wachtlijst voor een woning stonden. Daar komen dit jaar dus nog eens vele duizenden nieuwe vluchtelingen bij. In 2014 moesten gemeenten in onze regio bijna 1.700 statushouders huisvesten. Dit jaar worden dat er dus waarschijnlijk 2 keer zoveel.
Dat geeft spanningen op de woningmarkt. Gemeenten laten weten dat het steeds moeilijker wordt statushouders onderdak te bieden, omdat er ook lange wachtlijsten zijn van ‘gewone’ burgers. 19 Gemeenten in onze regio lopen achter bij het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Voor bijna 350 statushouders is het niet gelukt om een geschikte woning te vinden, blijkt uit cijfers van het COA. Die achterstand moet dit jaar dus worden ingelopen. Daar bovenop komt dus een verdubbeling van de taakstelling van vorig jaar.

Spanningen op de woningmarkt

Een groot probleem heeft bijvoorbeeld Pijnacker-Nootdorp, zegt Jolanda Hoogeboom, directeur van de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH). ‘Daar hebben we waarschijnlijk 58 betaalbare woningen beschikbaar, terwijl we 42 statushouders moeten gaan huisvesten.’ Een woordvoerder van de gemeente noemt dat een ‘nieuwe uitdaging’. Pijnacker-Nootdorp hoopt samen met het Rijk en ‘betrokken instanties’ een oplossing te vinden.
In onze regio werden asielzoekers eerder onder meer opgevangen op vakantiepark Duinrell in Wassenaar.