Den Haag begint rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden; verdeling bijstandbudget moet beter

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de Staat der Nederlanden aanklagen vanwege de veranderingen in het budget voor de bijstand. De gemeente had al een bezwaarschrift ingediend maar begint nu ook een civiele procedure. Den Haag wil hierbij samen optrekken met andere grotere gemeenten zoals Utrecht.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) gebruikt sinds 2015 een nieuwe verdeelsleutel bij de verdeling van de rijksbudgetten voor de bijstand over gemeenten. Deze pakt slecht uit voor Den Haag waardoor de stad 27 miljoen euro minder krijgt dan waarmee rekening was gehouden. Daardoor dreigt de gemeente bezuinigingen te moeten doorvoeren.
Ook andere grotere steden zoals Utrecht, Arnhem en Zwolle zijn de dupe van de verdeelsleutel. Deze gemeenten hebben, samen met Den Haag, Klijnsma al eerder gewezen op de - in hun ogen - gebreken van het nieuwe model. Zo zou het verdeelmodel te lage budgetten geven aan gemeenten met veel etnische minderheden, verslaafden en bewoners met lage inkomens.
'Eerlijke verdeling'
Klijnsma lijkt tot nu toe weinig bereid om haar bijstandsplannen aan te passen omdat sommige gemeenten er juist op vooruit gaan. Het budget voor de bijstand blijft daardoor over het hele land bekeken op peil en er ontstaat een eerlijkere verdeling van het bijstandsgeld, zo vindt zij.
Om de veranderingen toch ongedaan te maken, start de gemeente Den Haag nu dus een rechtszaak. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) schrijft aan de Haagse gemeenteraad dat de advocaten van de gemeente voldoende aanleiding zien om een civiele procedure te beginnen. Half februari moet de dagvaarding klaar zijn.