Museum Lakenhal Leiden verwerft 'zeer zeldzaam' 16e eeuwse carton

Glasschilderkunst Leiden
Glasschilderkunst Leiden
LEIDEN - Museum De Lakenhal in Leiden is verrijkt met een naar eigen zeggen ‘zeer zeldzaam’ 16e eeuws carton, een voorbeeldtekening voor gebrandschilderde Leidse glasruiten. Cartons van Leidse makelij tussen 1475 en 1550 zijn bijzonder zeldzaam.
Leiden was een belangrijk centrum van de glasschilderkunst. Tientallen namen zijn er bekend van Leidse glasschilders die tussen ongeveer 1475 en 1550 werkzaam waren. In Nederland is voor zover bekend nog geen voorbeeld aanwezig in particulier of openbaar bezit van een carton uit een Leidse werkplaats uit de eerste helft van de 16e eeuw.
Het carton dat nu tot de collectie is toegevoegd maakt onderdeel uit van een reeks ruiten rondom het thema van rijke kinderen, arme ouders. Een welgesteld echtpaar deelt hun rijk gevulde eettafel niet met een arme vader en zijn zoon die er naast zitten. De voorstelling lijkt te waarschuwen voor een ondankbaarheid die kinderen naar hun ouders toe kunnen ontwikkelen.

Gift

De jongste aanwinst kon worden aangekocht dankzij een gift van een loterij en de Vereniging Rembrandt. Hoeveel het werk heeft gekost, is niet bekend gemaakt. Het carton werd gekocht op een veiling in Sotheby’s in New York. Vanaf april is het object van echt carton voor het publiek te bewonderen.