Sportarts: 'Voor de meeste mensen is hardlopen hartstikke gezond'

DEN HAAG - Is hardlopen wel zo gezond? Dat vraag je jezelf af als je hoort dat iemand na een hardloopevenement overlijdt. Zondag na de CPC Loop werd een van de deelnemers onwel en overleed later in het ziekenhuis.
Volgens sportarts Peter van Veldhoven van het MCH is hardlopen op zichzelf geen gevaarlijke sport. 'Er kunnen verschillende factoren zijn waardoor iemand overlijdt tijdens een sportevenement. Meestal heeft dit iets met het hart te maken of met oververhitting tijdens het sporten.' Wanneer bepaalde factoren zoals een aangeboren hartafwijking aanwezig zijn, kan hardlopen net als andere sporten inderdaad gevaarlijk zijn.
Goed voorbereid aan de start verschijnen, is ook belangrijk. ‘Als je ongetraind bent en plotseling een maximale belasting gaat uitvoeren, verhoogt dat wel je risico’, vertelt van Veldhoven. ‘Voor de meeste mensen is hardlopen echter hartstikke gezond.’

Sportmedische keuring

Een sportmedische keuring is een optie voor wie wil weten of er een verhoogd risico bestaat. Deze keuring bestaat uit onder andere het maken van een hartfilmpje, het testen van de longen en een inspanningstest. ‘Helaas kan je met geen enkele test alles uitsluiten, maar de risicofactoren worden wel goed in beeld gebracht’, aldus van Veldhoven.
De sportarts raadt fanatieke sporters en mensen die wat ouder worden aan om regelmatig een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Zo kunnen eventuele risico’s op tijd in kaart gebracht worden.