(advertentie)

College: Geen verbod op straatmuziek in Den Haag

DEN HAAG - Muzikanten die geen overlast veroorzaken mogen gewoon in Den Haag op straat blijven spelen. Maar bedelaars die die een ‘accordeon, fluit of gitaar alleen gebruiken als excuus om een ingesteld bedelverbod te omzeilen’, worden wel aangepakt.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders vragen van de raadsleden Joris Wijsmuller van de PvdA en Marieke Bolle van de PvdA. Zij maakten zich grote zorgen over de gevolgen van het bedelverbod in Den Haag voor straatmuzikanten. Volgens de raadsleden zouden ook die hiervan de dupe worden.

Het college bestrijdt dat. Burgemeester en wethouders stellen juist dat straatmuziek ‘onder de juiste omstandigheden, kan bijdragen aan de levendige en plezierige sfeer in de binnenstad’. Maar een ‘bepaalde categorie’ zorgt voor overlast: de bedelaars die het verbod ontwijken door een instrument ter hand te nemen. De politie pakt die muzikanten aan. Degenen die geen overlast veroorzaken mogen zich kosteloos aanmelden op basis van een regeling in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) voor evenementen. En als zij niet het publiek willen vermaken maar ‘gedachten en gevoelens vertolken’ dan mogen zij dat doen op basis van de Wet openbare manifestaties en de APV.

Bedelaars bijna verdwenen uit Den Haag

Volgens het college is er de afgelopen tijd nog niet opgetreden door de politie, maar slechts gewaarschuwd. En dat heeft al effect gehad. ‘De bedelarij is nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen en van overlast is geen sprake meer.’ Het college: ‘Als deze trend doorzet dan ontstaat er meer ruimte voor goedwillende straatmuzikanten die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een levendige en plezierige sfeer in de binnenstad.’

Het college benadrukt ook dat de bekendste straatmuzikant van Den Haag, Chuck Deely, een vergunning voor het leven heeft om op te mogen treden. Dat gebeurde op basis van de toen in werking zijnde APV. Een dergelijke vergunning kan nu niet meer worden afgegeven.

 

Foutje gezien?

Reacties

"De bedelarij is nagenoeg verdwenen", schrijft de gemeente. Ik raad ze aan eens te kijken tussen de bieb en de ingang van het ijspaleis aan het Spui. Hier staat vrijwel elke dag een bedelaar: recht voor het gemeentelijke apparaat!

Die man met het plastic bekertje is een patiënt en zou verzorgd moeten worden.
Tony

De trappel man. Die is inderdaad vreselijk. Een paar jaar geleden nog niets mee aan de hand
Hij had geholpen kunnen worden

Hij is al bijna vijftien jaar niet meer te redden. Toen trappelde hij ook al. Kon je nog wel een gesprek mee voeren. Maar helaas kan zo iemand niet geholpen worden. Als je niet wilt hoeft het namelijk niet. En als je geen familie hebt om je te dwingen ook niet. En als je dan ook nog eens geen vlieg kwaad doet heb je het helemaal voor het nakijken. En geld kan beter naar optoppen van salarissen ver boven de Balkenende norm dan mensen die het nodig hebben opnemen in klinieken/ziekenhuizen van die opgetopte salarishouders.

nu nog (regels of) verbod op goede-doelen-bedelaars en kranten-pushers
alvast dank !

Graag!
Tony

En die bedelende Oost-Europeanen bij de supermarkt? Die bedelen lustig verder. Met een krantje weliswaar, maar honderden klanten en maar twintig krantjes als het meezit. Graag ook aanpakken, dan kan ik weer met plezier mijn boodschappen gaan doen. Beter voor onze economie.

Inderdaad, die mensen zijn echt vervelend!
Meestal een wat sjofel uitziende vrouw met twee hele zielige ogen!
Gelukkig zijn er altijd hele lieve mensen die deze mensen na sluitingstijd een lift naar de brug aanbieden in een hele dure auto, dat dan weer wel.