Haags aanvalsplan tegen werkloosheid: 68 miljoen voor tienduizend banen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag trekt 68 miljoen euro extra uit om de economie te versterken en iets te doen aan de werkloosheid van meer dan 17 procent in de hofstad. Van de 68 miljoen euro gaat 25 miljoen naar het midden- en kleinbedrijf en 23 miljoen naar maatregelen om mensen aan werk te helpen.
Van dit laatste bedrag is 12 miljoen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Ook investeert de gemeente 20 miljoen euro in een economisch structuurfonds.
Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt in het aanvalsplan ’Den Haag maakt werk!’. Er moeten tienduizend banen bijkomen. De werkloosheid in Den Haag ligt met 17 procent ver boven het landelijk gemiddelde van ruim 7 procent. Ook de jeugdwerkloosheid in de hofstad is hoog. De gemeente heeft last van de bezuinigingen bij Rijksoverheid en heeft veel ambtenaren ontslagen.

Mensen uit bijstand

Het gemeentebestuur wil meer mensen uit de bijstand krijgen en personen in een kwetsbare positie meer kansen geven op de arbeidsmarkt. Er ligt een pakket maatregelen om voor hen drieduizend banen te realiseren.
‘Partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstellingen zijn van meet af aan intensief betrokken bij het opstellen van de plannen’, aldus de gemeente.

Internationale stad van Vrede en Recht

Het college van burgemeester en wethouders wil verder dat er zevenduizend extra banen bijkomen in de stad. Er wordt onder meer ingezet op het verder ontwikkelen van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht, toerisme en visserij en versterking van de wijkeconomie.
Als voorbeeld van de wijkeconomie wordt een project aangehaald in Mariahoeve waarbij dertig langdurig werkloze wijkbewoners met een bijstandsuitkering weer aan een betaalde baan zijn geholpen. Ook richt het aanvalsplan zich op de zogenoemde ‘Made in NL-sector. Deze maakindustrie is landelijk een groeiende sector waarin jaarlijks 78 miljard aan producties wordt opgeleverd. Locaties als Bink 36 en de Caballero fabriek kunnen zich verder ontwikkelen als een belangrijke ontmoetingsplek.