Delft probeert uit alle macht uit de financiële zorgen te komen

DELFT - Delft probeert uit alle macht de gevreesde artikel 12-status te ontlopen. Door de grote geldzorgen dreigt de gemeente de financiële zelfstandigheid kwijt te raken en onder toezicht te komen van het Rijk. Maar dat wil niemand, zeggen de Delftse bestuurders.
Dus doen ze nu alles om dat te voorkomen. ‘We werken heel hard aan het weer financieel gezond maken van Delft', aldus wethouders Lennart Harpe (VVD, spoorzone) en Aletta Hekker (D66, Financiën).
Delft is onder meer in gesprek met de ministeries van Infrastructuur en Milieu (I&M) en Binnenlandse Zaken om te onderzoeken of die de gemeente ter wille kunnen zijn. Ook zijn de gemeenten Rotterdam en Den Haag te hulp geschoten. Die leveren – onder leiding van de Haagse oud-wethouder Peter Smit – ambtelijke ondersteuning.

Bijdrage aan spoortunnel later betalen

In de gesprekken met het ministerie van I&M hoopt Delft te bereiken dat de eigen bijdrage van 32 miljoen voor de bouw van de spoortunnel later mag worden betaald. Dat bedrag zou voor 2018 moeten zijn afgedragen. Maar omdat Delft nog geen opbrengsten heeft uit de spoorzone, duwt dat de stad alleen nog maar verder in de zorgen.
De gemeente hoopt nu op uitstel. Harpe: ‘De gesprekken met het ministerie verlopen in een prettige en constructieve sfeer. Maar het zijn natuurlijk lastige vraagstukken, dus het kost wel even tijd om daar met elkaar het goede gesprek te voeren.’

Veel oorzaken voor problemen

Volgens de wethouders zijn de financiële problemen bij de ontwikkeling van de spoorzone niet de belangrijkste reden voor de problemen waarin Delft verkeert. De stad kent veel meer zorgen. Zo maken veel inwoners van omliggende gemeenten gebruik van tal van voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en onderwijs. Maar dragen daar financieel niet aan bij. Delft hoopt hiervoor te worden gecompenseerd.
Ook tellen niet alle studenten die in Delft wonen mee als inwoners. Dat is ongunstig voor de bijdrage die Delft krijgt uit het gemeentefonds van het Rijk. De wethouders hopen dat ook op dit gebied de regels veranderen.

De handdoek in de ring

Zo hoopt Delft deels op eigen kracht, deels met steun van anderen, toch uit de problemen te komen. Als dat toch niet lukt, zit er maar een ding op. De handdoek in de ring gooien en de financiële zelfstandigheid opgeven. Dan komt Delft onder toezicht van het Rijk: de gevreesde artikel 12-status.
Er komt dan waarschijnlijk wel direct ook wat geld beschikbaar. Maar de stad heeft dan niets meer te zeggen over de eigen begroting. En ondanks de voorzichtige hoop, bereidt Delft zich daar nu toch wel op voor. Want voor 1 december van dit jaar moet hiervoor de aanvraag worden ingediend en dat vergt veel werk.