Weer minder jeugdbendes in Den Haag, blijkt uit onderzoek van Justitie

Aanhouding jeugdbende - archieffoto
Aanhouding jeugdbende - archieffoto
DEN HAAG - Er zijn weer minder jeugdgroepen die overlast veroorzaken. In de regio Den Haag is het aantal problematische jeugdgroepen gedaald van 95 naar 80.
Dat blijkt uit cijfers die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend heeft gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.
Al sinds 2009 wordt het aantal problematische jeugdgroepen bijgehouden en al sinds die tijd daalt het aantal. In Nederland is het sinds die tijd met 64 procent gedaald. In dat jaar waren er nog 1760, inmiddels is dat aantal gedaald naar 623. En die daling geldt ook al jaren voor Den Haag

Minder criminele jeugdbendes

De jeugdbendes worden onderverdeeld in overlastgevend, hinderlijk en crimineel. In de regio Den Haag waren er in 2013 tien criminele jeugdgroepen, in 2014 waren er dat nog maar vier. Overlastgevende groepen waren er 37 en nu zijn dat er 33. Er zijn ook minder hinderlijke groepen, dit aantal daalde van 48 naar 43.
De overheid schrijft op haar site dat 'het succes van de aanpak vooral is te danken aan de goede samenwerking tussen gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, scholen, leerplichtambtenaren, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders'.