Den Haag mogelijk gastheer van internationale jeugdtop in 2017 en 2018

Ingang vredespaleis
Ingang vredespaleis
DEN HAAG - Den Haag maakt kans om de jeugdtop One Young World te mogen ontvangen in 2017 of 2018. Dat maakte de organisatie bekend aan de hand van een shortlist. Den Haag concurreert met Belgrado, Bogota en Parijs. De winnende gaststeden worden eind september 2015 bekendgemaakt.
Burgemeester Jozias van Aartsen vindt dat Den Haag een uniek profiel heeft voor deze jeugdtop. 'Den Haag staat bekend als de internationale stad van vrede en recht en het is niet overdreven te stellen dat de hier genomen besluiten vaak een wereldwijde impact hebben op de gehele mensheid.'
De internationale non-profit jeugdorganisatie One Young World brengt tijdens haar conferenties 1350 jonge leiders tussen de 18 en 30 jaar uit meer dan 190 landen samen die debatteren en innovatieve oplossingen bedenken om wereldproblemen het hoofd te bieden. Omdat One Young World past bij het profiel van de stad Den Haag is een kandidaatstellingsbid uitgebracht om de conferentie binnen te halen.

Wereldleiders aanwezig

Tijdens de top krijgen jonge afgevaardigden steun van wereldleiders die als mentor optreden en sturing geven bij discussies. Op eerdere bijeenkomsten waren dat onder anderen Bill Clinton, Kofi Annan, Mary Robinson, Muhammad Yunus, Desmond Tutu, Arianna Huffington en Sir Richard Branson.
One Young World wordt dit jaar gehouden in de Thaise stad Bangkok en in 2016 in Ottawa in Canada.