Den Haag een week lang hoofdstad 'cyberwereld'

Muis
Muis
DEN HAAG - Den Haag staat de komende week in het teken van het internet. Op maandag en dinsdag praten deskundigen elkaar bij tijdens een congres in het World Forum. Daar is donderdag en vrijdag het hoofdonderdeel, een cybertop. Tussen de bedrijven door probeert de regio zichzelf te promoten bij de buitenlandse gasten.
De cybertop, de Global Conference on CyberSpace, wordt donderdag geopend door premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Het overleg moet bijdragen aan een 'vrij, open en veilig internet'.
De deelnemers praten onder meer over de bestrijding van misdaad op internet en over burgerrechten en privacy, maar ze spreken niet over het gedrag van inlichtingendiensten op het web. Het is ook de vraag of de top iets oplevert.

Nucleaire top vorig jaar

Het is de eerste grote bijeenkomst in Den Haag sinds de nucleaire top vorig jaar. Toen kwamen de wereldleiders naar de hofstad. De cybertop is veel kleiner. Er komen vooral ministers, staatssecretarissen, ambassadeurs en hoge ambtenaren.
Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee.

The Hague Security Delta

Den Haag en omgeving noemt zichzelf The Hague Security Delta. De regio probeert zo veel mogelijk organisaties te trekken die met veiligheid te maken hebben. In het gebied zitten al internationale tribunalen, de Europese politiedienst (Europol) en de VN-organisatie tegen chemische wapens (OPCW).
Verder heeft Den Haag een NAVO-basis en het Nederlands Forensisch Instituut. De regio kent daarnaast belangrijke IT-beveiligers, zoals Fox-IT in Delft