Massaal protest tegen bomenkap in Haags Zeeheldenkwartier

DEN HAAG - Bewoners en ondernemers komen massaal in verzet tegen de kap van bomen aan de Veenkade en Toussaintkade in Den Haag. In totaal zijn 65 bezwaarschriften ingediend tegen het besluit. Onder meer de bewonersorganisatie de Groene Eland, SOS Den Haag en Bomenstichting De Haag verzetten zich tegen het omzagen van de bomen.
De afgelopen maanden bleek dat er veel protest is tegen het plan van de gemeente om het groen neer te halen. Volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD) is kappen onvermijdelijk om de zwakke kademuren te kunnen vernieuwen. Maar bewoners en raadsleden vonden dat de gemeente niet goed heeft gekeken naar alternatieven.
De kwestie is al drie keer door de gemeenteraad besproken. Midden april besloot de raad dat er een onderzoek moet komen naar een alternatief. Dit wordt door het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam uitgevoerd. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om zowel de kade te vernieuwen als de bomen te behouden. In Rotterdam is met succes een methode toegepast waarbij de bomen gespaard werden.

Open blik naar verschillende opties

Het onderzoeksrapport wordt begin juni verwacht. Een actiegroep in het Zeeheldenkwartier die opkomt voor de bomen, hoopt dat er voldoende tijd is geweest voor gedegen onderzoek en dat er met een open blik is gekeken naar de opties.
Woordvoerder Florine Kuethe: 'Als het lukt, zou het een succes zijn voor zowel de bewoners als de gemeente. De bomen zijn een waardevol onderdeel van de schoonheid en de leefbaarheid van dit stukje van de stad. Het eerste deel van de gracht is net voor veel geld in oude glorie hersteld. Het zou erg zonde zijn als het een paar meter verderop nu een kale boel wordt.'