Rechter veroordeelt Christiaan K. tot tbs met voorwaarden voor moord op medepatiënt GGZ Delfland

depressie
depressie
DEN HAAG - Christiaan K. uit Delft is woensdag veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor het doden van medepatiënt Henk van der Lee in juli 2014 in een GGZ-instelling in Delft. Uit diverse gedragskundige rapporten blijkt dat K. ontoerekeningsvatbaar is vanwege een psychotische stoornis. Daarom krijgt hij geen gevangenisstraf opgelegd.
K. zat op 31 juli samen met Henk van der Lee en een 23-jarige Vlaardinger in de huiskamer van de instelling. De 25-jarige K. heeft de hals en neus van Van der Lee zo lang dichtgeknepen dat deze
. Verder heeft hij twee keer geprobeerd de andere medepatiënt in de kamer op dezelfde wijze van het leven te beroven.
De rechter oordeelde dat K. ook ontoerekingsvatbaar is voor deze pogingen tot doodslag. De tbs met voorwaarden houdt in dat hij moet worden behandeld in een forensische psychiatrische kliniek, zodat hij zowel gedurende als na zijn behandeling geen gevaar meer oplevert voor de samenleving.

Geen dwangverpleging
Mede gelet op de te verwachten behandelduur en het toereikende hoge beveiligingsniveau in deze kliniek legt de rechtbank geen TBS met dwangverpleging op, zoals door de officier van justitie was gevorderd. Vorige maand had K. nog aangegeven het oneens te zijn met de strafeis van het OM.