Den Haag wacht plannen windmolenpark voor kust Scheveningen af

DEN HAAG - De gemeente Den Haag sluit zich vooralsnog niet aan bij het 'nee-kamp' als het gaat om windmolenparken dichtbij de kust. Het stadsbestuur wil eerst de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor een windmolenpark voor de kust van Scheveningen afwachten.
De afgelopen tijd
in onze regio fel tegen de plannen voor windmolens op zee. Gemeenten als Noordwijk, Katwijk en Wassenaar zien windmolenparken op een afstand van 12 mijl (bijna 20 km) buiten de kust niet zitten. De molens zijn dan bij goed weer nog zichtbaar en dat is horizonvervuiling zeggen de tegenstanders. Toeristen zouden de badplaatsen gaan mijden, vrezen de gemeenten.
Ook aan de noordkant van Scheveningen komt mogelijk een windmolenpark. Daarover wordt eind van dit jaar of begin volgend jaar een definitieve beslissing genomen. Den Haag wil zich nog niet, zoals andere gemeenten, al fel uitspreken tegen de plannen voor de windmolens.

'Negatieve effecten voor toeristen'

Wethouder Joris Wijsmuller van Den Haag: 'De gemeente is erg voor duurzame windenergie alleen kunnen de windmolens ook negatieve effecten hebben voor het toerisme langs onze kust. Den Haag is de badplaats van Nederland en als de windmolens te dicht bij de kust komen en zo het zicht te ernstig aantasten zijn we daar niet voor. Alleen hebben we op dit moment nog te weinig informatie over de effecten van de eventuele komst van zo'n windmolenpark en daarom nemen we nog geen standpunt in over de plannen.'
De gemeenten Noordwijk en Katwijk gaven eerder al aan dat ze de windparken liever veel verder op zee zouden hebben, zo'n 60 kilometer uit de kust, zodat er vanaf het strand helemaal niets van te zien is. Den Haag lijkt niet zo ver te willen gaan.

'Economische kansen'

Wijsmuller: 'Een windmolenpark binnen de 12 mijl, daar zetten wij grote vraagtekens bij, maar een park buiten de 12-mijlszone zijn we voor. We hebben windenergie ook gewoon nodig en het biedt ook nog eens economische kansen voor de Scheveningse haven.'