Voetbalsters Oranje met fitte selectie naar aftrap WK

ANP Oranje vrouwen - Vivianne Miedema en Petra Hogewoning
ANP Oranje vrouwen - Vivianne Miedema en Petra Hogewoning
DEN HAAG - De Nederlandse voetbalsters werken met een fitte selectie toe naar de aftrap van het WK, zaterdag in Edmonton tegen Nieuw-Zeeland. Bondscoach Roger Reijners rekent in de openingswedstrijd op Stefanie van der Gragt en Vivianne Miedema, die vorige week de verloren oefeninterland in Toronto tegen Zweden (1-2) misten vanwege blessures.
Verdedigster Van der Gragt had last van een hamstring, spits Miedema kampte met een voetblessure. Beiden trainden de afgelopen dagen echter weer mee met de selectie, net als keepster Loes Geurts die begin deze week ziek was.
Miedema, de doelpuntenmachine van Oranje met 19 treffers in 23 interlands, is nog niet helemaal pijnvrij. De spits van de Duitse kampioen Bayern München heeft echter al aangekondigd met pijnstillers te gaan spelen. Miedema moet in Canada voor de doelpunten gaan zorgen, samen met de vleugelspitsen Manon Melis en Lieke Martens.

Hogewoning krijgt voorkeur

Tien van de elf basisplaatsen staan eigenlijk al vast. Bondscoach Reijners moet alleen nog beslissen wie hij links achterin posteert. De Rijnsburgse Petra Hogewoning lijkt de voorkeur te krijgen boven Merel van Dongen (ex-ADO Den Haag).
Oranje trapt het WK in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag om 3.00 uur af tegen Nieuw-Zeeland. Drie uur eerder openen gastland Canada en China het toernooi in hetzelfde stadion. De organisatie heeft al meer dan 45.000 kaartjes verkocht. Toeschouwers kunnen met één ticket beide duels zien.

WK-selectie

Tot de WK-selectie behoren onder meer de verdedigers Mandy van den Berg uit Naaldwijk (LSK Kvinner FK, Noorwegen) en Petra Hogewoning uit Rijnsburg (Ajax). Behalve aanvoerster Van den Berg hebben nog drie speelsters een verleden bij ADO Den Haag: verdedigers Dyanne Bito (Telstar) en Merel van Dongen (Ajax) en middenvelder Tessel Middag (Ajax).
Sarina Wiegman uit Den Haag (ex-trainster van ADO) is assistent van bondscoach Roger Reijners. Claudia van den Heiligenberg uit Roelofarendsveen was ook geselecteerd, maar moest zich afmelden vanwege een knieblessure. ADO-aanvalsters Renate Jansen en Lineth Beerensteyn vielen op het laatste moment af uit de voorselectie.