Advies aan Delft: 'Verhoog de OZB om uit de geldproblemen te komen'

DELFT - Delft moet de OZB nog verder verhogen om uit de financiële problemen te komen. Dat is een van de adviezen die de gemeente krijgt van de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het college van B&W is vooralsnog niet van plan het advies over te nemen.
De provincie en het ministerie zijn beide toezichthouder en hebben de financiële situatie van de gemeente Delft doorgelicht. Bij het onderzoek is gekeken naar de begroting en de financiële positie van de stad.
. De Prinsenstad kwam in de problemen door de ontwikkeling van de Spoorzone, die niet helemaal verliep zoals verwacht. Delft komt tientallen miljoenen te kort en
.
De scan bevestigt wat de inwoners allang weten: wonen in Delft is duur. De woonlasten zijn zeer hoog en er is al fors bezuinigd. In totaal heeft dat 45 mogelijkheden opgeleverd om de situatie te verbeteren. Een van de adviezen is het nog verder verhogen van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) naar 150 procent van het landelijk gemiddelde. De OZB in Delft is nu al 120 procent.

College: 'Verhogen OZB is geen goed idee'

Het college van B&W is vooralsnog niet erg enthousiast over dit plan. Wethouder Hekker denkt dat verdere verhogingen een negatief effect kunnen hebben op het economisch klimaat en het vestigingsklimaat in de stad. De wethouder benadrukt ook dat er juist extra geld nodig is om het ambtenarenapparaat te verkleinen en te hervormen.
Op 16 juni wordt de zogeheten begrotingsscan van provincie en ministerie gepresenteerd aan de gemeenteraad.