‘Leerlingen de dupe bij een faillissement van het ROC Leiden’

Leiden - De leerlingen van het ROC Leiden worden de dupe als de Tweede Kamer dinsdag instemt met een faillissement. Dat zegt bestuursvoorzitter Ricardo Winter in een interview met de Volkskrant. Hij roept de Haagse politiek daarom op om de noodlijdende onderwijsinstelling toch nog een kans te geven.
Volgens Winter is het ROC Leiden hard bezig aan het herstel: 'Kijk naar de verbeterplannen voor de opleidingen, naar de potentie. Geef ons een kans, we zijn hard op weg.' De kans dat de Tweede Kamer instemt met een reddingsplan schat hij op tachtig procent.
Mocht de Tweede Kamer dinsdag de stekker er toch uittrekken, dan vreest Winter voor een rampscenario: 'Je brengt duizenden leerlingen in een chaotische situatie. Waar moeten we het schooljaar afmaken?' Hij voorspelt dat een faillissement 150 miljoen euro gaat kosten, in plaats van de 40 miljoen euro voor het reddingsplan.

Verstandig van het ID College

Waarom de in februari aangekondigde overname van het ID College is afgeketst, is niet duidelijk voor Winter: 'Als ik daar naar vraag, krijg ik vage antwoorden. Maar het is heel verstandig dat het ID College niet de financiële molensteen van het vastgoed wil overnemen.'
Wat er gaat gebeuren als de Tweede Kamer de geldkraan dichtdraait is ook onduidelijk. Er is nog geen scenario. Winter moet dan naar de rechtbank om het faillissement aan te vragen. 'Er wordt een curator aangesteld', aldus de bestuursvoorzitter, 'en vanaf dan heb ik hier niets meer te zeggen. De minister trouwens ook niet.'
Eerder dit weekend zei Winter in Nieuwsuur al dat een faillissement ondoordacht is. Ook kondigde hij voor maandag een demonstratie aan op het Binnenhof.