ROC Leiden opgelucht over redding van de ondergang: 'Uiteindelijk heb ik gelijk gekregen'

© Omroep West
LEIDEN - Bij ROC Leiden zijn ze opgelucht met de redding van hun school. 'Ik heb de hele week gezegd dat ik er vertrouwen in had. Uiteindelijk heb ik gelijk gekregen en dat is heel, heel, heel prettig', zei bestuursvoorzitter Ricardo Winter.
De leerlingen kunnen op de school blijven en er kan meer geld naar het onderwijs. 'We kunnen van klassen met 28 leerlingen naar een klas van 22', legt Winter uit ter illustratie. De kwaliteit van het onderwijs en de financiën moeten binnen een jaar weer op orde zijn. Daarnaast moet het
worden uitgevoerd.
De Tweede Kamer stemde dinsdag over een motie van de VVD, die het reddingsplan van minister Jet Bussemaker (PvdA) wilde dwarsbomen. De minister van Onderwijs wil de school redden met een financiële injectie van 18 miljoen euro. Zonder de miljoenensteun kan het ROC Leiden de salarissen van docenten en rekeningen niet meer betalen.

Reddingsplan Bussemaker: Ontmanteling ROC Leiden

Bussemaker wil een gecontroleerde ontmanteling van het ROC Leiden. In het voorstel van de minister blijft de school niet zelfstandig bestaan, maar gaan de verschillende opleidingen naar collega-scholen ( ID College, ROC Mondriaan en NOVA College). Er moet dan van het ROC Leiden een kleinere variant overblijven met een specifiek aanbod.

'We moeten samen met de ROC's tot een evenwichtige verdeling van het onderwijsaanbod komen. Daar gaan we vanavond mee beginnen', zegt Winter enthousiast. ROC Leiden wil een gelijkwaardige partner zijn van de andere scholen. 'We moeten kijken welke opleidingen we houden, welke we afwisselen en welke we afstoten', verklaart Winter.