Is ambtelijke fusie van Teylingen, Lisse en Hillegom wel zo verstandig?

Gaat de ambtenarenfusie in de Bollestreek wel werken?
Den Haag - Drie ambtenaren voor onderwijs, drie keer een afdeling personeelszaken en alles drie keer inkopen. Het kan allemaal wat functioneler, vinden ze in de Bollenstreek. Donderdagavond wordt er in de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom besloten over een vergaande samenwerking tussen de gemeentes. Ze gaan het complete ambtenarenapparaat van de drie gemeentes samenvoegen tot een organisatie.
De gemeentes willen vergaand samenwerken, maar geen bestuurlijke fusie. Maar ze willen wel kosten besparen. Dat kan door de ambtenarenorganisaties van de drie gemeentes te fuseren, zeggen ze.
In Wassenaar en Voorschoten zijn de ambtenaren twee jaar geleden al gefuseerd. 'We zijn sterker geworden, beter geworden en goedkoper geworden', aldus de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema.

Samenwerken

Maar er moet wel worden samengewerkt. En dat is niet altijd makkelijk. 'Je moet goed overleggen', vertelt burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten. 'Het ambtenarenapparaat heeft maar een bepaalde capaciteit en je moet daarom vaak keuzes maken. En daarvoor moet je elkaar vertrouwen.'
Beide burgemeesters zouden  andere gemeente een fusie aanbevelen. 'Het is een middel om samen sterker te staan. Je moet wel wat met elkaar hebben en bereid zijn te investeren in elkaar. Als je dat wilt, dan kun je er zeker wat aan hebben', aldus Hoekema.