Pittige kritiek Onderwijsinspectie op bestuur Aloysius College Den Haag

Aloysius College moet deuren sluiten © Dirk Verhoeven
DEN HAAG - Volgens de Onderwijsinspectie was het voormalige bestuur van het Haagse Aloysius College 'onvoldoende op de hoogte van de kwaliteit van het onderwijs en de financiële situatie'. De school sluit in augustus 2016 de deuren. Ondanks groeiende financiële problemen greep het bestuur niet in.
Dit blijkt uit een onderzoek naar het bestuurlijk handelen binnen de school, dat in het bezit is van het AD. De kwaliteit van het onderwijs zou de afgelopen jaren niet genoeg onder de loep zijn genomen, waardoor 'de kwaliteit in 2015 op alle afdelingen zwak tot zeer zwak werd, zonder dat het bestuur daar op tijd zicht op had'.
Dit geldt ook voor de financiële situatie. Daar was volgens de Onderwijsinspectie 'geen plan' voor. Ook ontbrak een vooruitziende blik en was er onvoldoende overzicht. Met name de personeelslasten zouden binnen de begroting stelselmatig zijn overschreden. Geen bewuste keuze volgens de inspectie, maar een teken dat het bestuur de 'beheersing van deze lasten niet in de hand had.'

Vermaarde school

Het Aloysius College dreigde eind vorig jaar al te moeten sluiten vanwege financiële problemen, maar toen voorkwam een reddingsactie van oud-leerlingen dit. Vorige week woensdag werd bekend dat de Onderwijsinspectie een vernietigend rapport had geschreven over de vermaarde school. Daarop werd besloten alsnog de stekker eruit te trekken, per 1 augustus 2016.
Ouders vinden het jammer dat het Aloysius College sluit. 'Juist nu het weer beter gaat met de school.'