Vervangende locatie voor afgebrande scholen in Rijswijk niet op tijd klaar

© Sander Knura
DEN HAAG - Een nieuwe tegenslag voor de honderden leerlingen van de drie afgebrande scholen in Rijswijk. Het Stanislas College dat de gemeente op het oog had als vervangende locatie, is niet op tijd klaar om in gebruik genomen te worden. Er wordt nu gezocht naar een alternatieve, tijdelijke plek.
Op 24 juli werd het scholencomplex met basisscholen 't Prisma, de Godfried Bomansschool en de J.H. Snijdersschool getroffen door
. Het legde een groot deel van de scholen in de as.  
Het Stanislas College lijkt het meest geschikt als vervangende plek voor de negenhonderd leerlingen omdat de middelbare school na de zomer leeg komt te staan. De huidige leerlingen van de middelbare school verhuizen namelijk naar een nieuw onderkomen.

Asbestonderzoek

Maar het veranderen van de middelbare school in een basisschool duurt langer dan gedacht en is niet bij de start van het nieuwe schooljaar klaar. De aannemer heeft de gemeente laten weten dat hij onderzoek moet doen naar de aanwezigheid van asbest in vloeren en muren.
In oude schoolgebouwen is vrijwel altijd asbest aanwezig,' zegt een woordvoerder van de gemeente Rijswijk. Zolang asbest niet bewerkt wordt, is er geen gevaar voor mens en milieu. Maar als er geboord en gebroken moet worden, dan is asbestsanering nodig.'
En dat lijkt noodzakelijk voor het Stanislas College want voor het ombouwen van een middelbare school naar een basisschool is boren en breken nodig. De toiletpotten moeten bijvoorbeeld verlaagd worden en zo zijn er meer maatregelen die genomen moeten worden.'

Alternatief in kantoorgebouw
De gemeente gaat nu op zoek naar een tijdelijke plek voor de leerlingen, mogelijk een kantoorgebouw. De getroffen scholen schrijven op hun website dat ze nog niet weten wat deze ontwikkeling voor gevolgen heeft.
Vorige week werd een 39-jarige man aangehouden door de politie op verdenking van betrokkenheid bij de brand. Hij gaat om een man met een verstandelijke beperking.