Hagelschade veroorzaakt topdrukte bij autoschadebedrijven

Hagelstenen in regio Gouda
Hagelstenen in regio Gouda © @jweerclubGouda/@rogier_tetteroo/Twitter
GOUDA - Autoschadeherstelbedrijven worden platgebeld door mensen die hagelschade hebben aan hun auto. Een rondgang langs bedrijven in onze regio levert al minimaal honderd meldingen op. Het gaat dan vooral om tientallen kleine deukjes in het dak en de motorkap. Maandagochtendvroeg trok noodweer over de regio waarbij ook enorme hagelstenen naar beneden kwamen.
'Het zijn vaak kleine deukjes, maar het zijn er wel veel', zegt een medewerker van een herstelbedrijf in Bodegraven. Hij heeft al twintig meldingen binnen en verwacht er nog tientallen bij te krijgen. 'Veel mensen hebben nog niet eens in de gaten dat ze schade hebben', zegt hij. Om de schade te zien moet je over het dak heen kijken, en niet erop.  
Een collega schadehersteller uit Gouda bevestigt dit beeld. 'We hebben al redelijk wat meldingen binnen, minimaal dertig uit Waddinxveen en Gouda en we worden continu gebeld'. Mensen bellen vaak eerst hun verzekering en krijgen dan toestemming om hun wagen te laten uitdeuken.

'Beestenweer'

Dat gebeurt door zogenoemde 'restylers'. Dat zijn specialisten op het gebied van 'uitdeuken zonder spuiten', zoals dat in het jargon heet. Die hebben het druk vandaag. 'Ik had ze vanmorgen aan de lijn en we gaan binnenkort iets plannen', zegt een hersteller uit Nieuwerbrug aan den Rijn. Hij heeft inmiddels 14 schademeldingen staan en de telefoon staat roodgloeiend. 'Het was ook echt beestenweer', voegt zijn collega eraan toe.
Ook in Alphen aan den Rijn is het alle hens aan dek. 'Het lijkt even iets rustiger, maar de afgelopen twee uur hebben we continu met zijn drieën aan de telefoon gezeten om alles op te nemen', zegt een medewerker van een groot herstelbedrijf. Ook hier komt een restyler binnenkort langs om alles te repareren. 'We hebben vooraf goede afspraken gemaakt. De komende dagen gaan we inventariseren, en dan starten we maandag met het herstel. Als het er nu nog heel veel bijkomen, dan beginnen we donderdag al.'

Geen tekort aan uitdeukers

Een tekort aan restylers wordt niet verwacht. De specialisten werken door het hele land. Het kan dus goed zijn, dat een restyler uit bijvoorbeeld Zuid-Limburg een week in Bodegraven, Gouda of Alphen aan den Rijn gaat werken.